(Noul) formular 600 - cine și cum îl depune la Fisc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
An nou, reguli fiscale noi

(Noul) formular 600 - cine și cum îl depune la Fisc

Economie 18 Ianuarie 2018 / 15:49 3563 accesări

Persoanele fizice care au obținut anul trecut venituri extra-salariale cumulate de peste 22.800 trebuie să depună, până la finele lunii, formularul 600. Ulterior, ei vor primi o decizie de impunere pentru minimum 2.280 lei (respectiv CASS de 10% la salariul minim pe economie de 1.900 lei x 12 luni) și trebuie să achite trimestrial câte 570 lei, la 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie. Cei ale căror venituri adunate sunt mai mici de 22.800 lei scapă de această nouă „distracție“ fiscală.

CINE PLĂTEȘTE Persoanele fizice care au obţinut venituri extra-salariale cumulate de minimum 22.800 lei în 2017 trebuie să depună, până la 31 ianuarie, Declaraţia 600, document care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. „Persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afară de salarii (cum sunt activităţi independente PFA/PFI), drepturi de autor, investiţii (dividende, dobânzi, câştiguri de capital etc), cedarea folosinţei bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, agricultură, piscicultură, alte surse) vor avea obligaţia de a declara şi plăti cel puţin contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) dacă au depăşit în anul anterior (2017, în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime. Totuşi, stabilirea plafonului este simplă doar în aparenţă“, spune reprezentantul Deloitte România Radu Derscariu. Potrivit acestuia, calculul se face fără a lua în considerare salariile. De altfel, obţinerea sau nu a salariilor nu mai reprezintă un criteriu pentru obligaţiile referitoare la contribuţii sociale, aşa cum se întâmpla în trecut când, pentru anumite venituri, de exemplu din dividende, nu se datora contribuţia de sănătate dacă persoana fizică era salariată. Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului sunt - venitul net din activităţi independente, venitul brut din asocieri cu persoane juridice, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, venitul/câştigul din investiţii, venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură şi venitul brut/venitul impozabil din alte surse.

CUM SE CALCULEAZĂ După ce au fost identificate toate veniturile extra salariale, se constată dacă venitul cumulat obţinut în anul precedent (cel din 2017 pentru declaraţia din 2018) depăşeşte plafonul de 12 salarii minime brute, respectiv 22.800 lei (1.900 lei x 12 luni), precizează consultantul fiscal - „De exemplu, în cazul activităţilor independente, plafonul se stabileşte prin scăderea cheltuielilor deductibile din venitul brut, iar în cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor şi al celor din proprietate intelectuală prin scăderea cotei forfetare (de 40%) din venitul brut“. Dacă în urma calculului efectuat prin adunarea tuturor surselor, venitul obţinut în 2017 este mai mare de 22.800 lei, persoanele fizice trebuie să depună declaraţia 600 şi datorează obligatoriu cel puţin CASS de 10% la salariul minim pe economie de 1.900 lei. În caz contrar, respectiv dacă veniturile realizate în 2017 se află sub plafonul menţionat, contribuabilii nu vor avea obligaţia să depună declaraţia 600 şi nu vor datora contribuţii sociale în 2018. Ulterior depunerii declaraţiei 600 la ANAF, ei vor primi decizia de impunere pentru o sumă de 2.280 lei/an, având obligaţia de a efectua plăţi trimestriale de 570 lei (190 lei/lună x 3 luni), conform termenelor stabilite de legiuitor, respectiv - 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie. În ceea ce priveşte contribuţia pentru pensii, persoanele care au obţinut venituri din activităţi independente vor declara obligaţia de plată a CAS de 25% tot prin intermediul formularului 600.

Taguri articol


12