Noul Guvern egiptean, condus de Essam Sharaf, a depus jurământul, ieri, în faţa şefului Consiliului Suprem al Forţelor Armate, mareşalul Hussein Tantawi. Şase ministere au conducători noi, între care cel al Petrolului, care va fi condus de Abdallah Ghorab, al Culturii, Justiţiei şi al Muncii. Posturile de la ministerele Afacerilor Externe şi Afacerilor Interne au fost completate de duminică. Nabil al-Arabi îl înlocuieşte pe Ahmed Abul Gheit la şefia diplomaţiei egiptene, iar Mansur al-Issawi a fost numit la Interne, în locul lui Mahmud Wagdi. Postul de ministru al Culturii îi revine lui Emad Abu Ghazi, cel al Justiţiei lui Mohammed el-Guendi, iar cel al Muncii lui Ahmed el-Borei.
Noul premier, Essam Sharaf, o personalitate care se bucură de popularitate în rândul tinerilor activişti în favoarea democraţiei, cei care au declanşat revolta contra regimului, la sfârşitul lui ianuarie, a fost numit joi, în locul lui Ahmad Shafik. Shafik şi membrii Guvernului său au fost numiţi în funcţii în ultimele zile de putere ale preşedintelui Hosni Mubarak, care a demisionat la 11 februarie, sub presiunea străzii. Cabinetul său, care a fost remaniat între timp, şi-a atras furia opozanţilor, în special a organizaţiilor tinerilor, din cauza prezenţei în cadrul lui a numeroase figuri apropiate fostului lider îndepărtat de la putere.
Armata, care a preluat controlul asupra ţării, imediat după demisia preşedintelui Mubarak, a suspendat Constituţia şi a dizolvat Parlamentul. Ea a promis reforme democratice, în special o revizuire a Constituţiei, printr-un referendum, urmat de alegeri legislative şi prezidenţiale, în principiu, până la sfârşitul lui august, urmând ca apoi, civilii să revină la putere. O comisie a propus, deja, amendamente constituţionale, reducând condiţiile unei candidaturi la preşedinţie şi limitând la două numărul mandatelor de patru ani.