În ultimii patru ani, clasa politică din România şi-a arătat adevărata faţă. Guvernarea portocalie a fost una dominată de scandaluri şi bălăcăreli publice, actorii principali fiind preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. În tot acest timp, românul, cel care munceşte pentru a-şi cîştiga pîinea pentru ziua următoare, a fost uitat cu desăvîrşire, fiindu-i servită sporadic cîte o creştere salarială. Anul 2008 a fost plin de promisiuni din partea Guvernului portocaliu, promisiuni care nu s-au materializat. Tot ceea ce s-a realilizat, creşteri de salarii sau de pensii, a fost făcut pentru că PSD a pus piciorul în prag. După alegerile din 30 noiembrie, partidele care au reuşit să intre în Parlament au schimbat brusc discursurile, încercînd să-şi obţină fiecare pe partea sa, majoritatea necesară în Parlament, astfel încît să facă Guvernul. Cine va fi viitorul prim-ministru? Cine vor fi viitorii miniştri? Cine va reuşi să ducă România pe drumul ce evită criza economică mondială? Sînt întrebări la care toată lumea aşteaptă răspunsul. Dacă, pînă înainte de campanie, preşedintele Traian Băsescu avea un comportament de cocoş în relaţia cu toate celelalte partide mai puţin PD-L acum, după aflarea rezultatului, a adoptat o altă tactică. Palatul Cotroceni a fost, vineri, gazda primelor consultărilor dintre partidele politice intrate în Parlament şi preşedintele României, Traian Băsescu.
Minorităţile, neinteresate de guvernare
Primii care s-au întîlnit cu şeful statului au fost parlamentarii minorităţilor, altele decît cea maghiară. Consultările preşedintelui Băsescu cu reprezentanţii minorităţilor au început în jurul orei 10.00. Şeful statului a declarat, vineri, la începutul consultărilor cu grupul minorităţilor naţionale, că, pentru data de instalare a noului Guvern, se poate avea în vedere şi varianta 29 decembrie, dar urgenţa adoptării bugetului obligă „la varianta 24, dacă nu, 21 decembrie“. Reprezentantul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, după discuţiile purtate cu şeful statului, că a prezentat condiţiile în care minorităţile vor susţine noul Guvern: „Susţinerea noastră va fi strict la nivel parlamentar. Nu dorim să participăm în Executiv cu prezenţă la nivelul Guvernului\". Reprezentantul grupului minorităţilor a adăugat că ar fi necesară, în perioada următoare, o guvernare care să nu aibă parte de frămîntări şi dispute.
UDMR nu vrea să lase ciolanul
Următorii la consultări pe lista lui Băsescu au fost reprezentanţii UDMR. Înaintea întîlnirii cu şeful statului, liderul grupării, Marko Bela, a declarat că este de dorit ca UDMR să continue activitatea în Guvern, iar referitor la anunţul PNL privind colaborarea cu Uniunea, a spus că aceasta este posibilă, dar nu şi în opoziţie. Marko Bela a venit la Cotroceni însoţit de Laszlo Borbely şi de Kelemen Hunor. Imediat după consultări, liderul UDMR a spus în mod clar că ar opta pentru un guvern PD-L-PNL-UDMR, dar că se pot concepe şi alte formule: „Traian Băsescu a fost de acord cu noi că UDMR ar trebui să facă parte din viitorul Guvern, deci am căzut de acord în legătură cu o astfel de prezenţă în Guvern”. Chiar dacă liberalii au declarat că au o strînsă legătură cu UDMR, nu de aceeaşi părere par să fie şi reprezentanţii maghiarilor care, la fel ca în 2004, sînt gata să-i îndepărteze pe liberali pentru a nu îşi întrerupe seria celor 16 ani în care s-au aflat la putere.
Încăpăţînare liberală
După UDMR, Traian Băsescu s-a întîlnit cu liberalii, în frunte cu „amicul“ preşedintelui, Călin Popescu Tăriceanu. Din delegaţia PNL au mai făcut parte Ludovic Orban, Teodor Meleşcanu, Adrian Cioroianu, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Victor Paul Dobre şi Mircea Ionescu Quintus. Traian Băsescu a început consultările cu PNL exprimîndu-şi regretul că vicepreşedintele liberal, Norica Nicolai, nu a obţinut un nou mandat de parlamentar. „Iubirea“ dintre Băsescu şi Tăriceanu a fost din nou vizibilă, chiar la începutul consultărilor, cînd cei doi au avut un schimb de replici legat de invitaţia adresată de şeful statului, partidelor, pentru negocieri, în baza atribuţiilor date de Constituţie, premierul arătînd că speră să nu fie doar un gest formal. Premierul i-a transmis preşedintelui că, joi seară, a avut loc o discuţie foarte serioasă în biroul politic al liberalilor, unde s-a hotărît că PNL este dispus să accepte o formulă de coaliţie pe baza unor elemente importante cum ar fi nevoia de asigurare rapidă a unui program menit să prevină, să înlăture sau să limiteze efectele crizei mondiale în România. „Sîntem dispuşi să adăugăm şi alte elemente de platformă program, dacă vine cineva cu o idee inteligentă“, a spus Tăriceanu. El a adăugat că alte elemente importante pentru PNL sînt asigurarea drepturilor şi libertăţilor individuale, a statului de drept şi a unei „justiţii literalmente independente, scoasă de sub orice influenţă a factorilor politici“. Un subiect non-negociabil pentru liberali este menţinerea actualei cote unice de impozitare. Băsescu a răspuns că menţinerea actualei cote unice de impozitare nu este negociabilă nici pentru alte partide. La finalul consultărilor, Tăriceanu a declarat: „Măsurile din planul înmînat preşedintelui nu pot fi realizate decît dacă avem garanţii clare, care înseamnă că premierul nu poate fi decît din partea PNL“.
„Alianţa PSD+PC nu este ahtiată să ajungă la guvernare”
După liberali, a venit rîndul Alianţei PSD+PC să se întîlnească cu şeful statului. Din delegaţia Alianţei a făcut parte şi primarul Radu Mazăre, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a PSD. Geoană a declarat, după întîlnirea cu şeful statului, că pentru social-democraţi este important ca în viitorul guvern să dea primul-ministru. Geoană a spus că PSD este dispus să participe la construirea unei majorităţi solide şi a celui mai competent Guvern pe care îl poate da România, cu condiţia respectării rezultatului votului, a ponderii PSD şi a mandatului popular. Liderul PSD a afirmat că solicitarea pentru ca primul ministru să fie din partea alianţei PSD+PC este îndreptăţită, iar şeful statului nu a infirmat acest lucru. Geoană a precizat că obţinerea funcţiei de prim ministru este o condiţie imperativă pentru a face parte din viitorul guvern. Geoană nu a exclus nici varianta ca PSD să ajungă în opoziţie: „Nu sîntem ahtiaţi să ajungem la guvernare. Dacă nu vom găsi un răspuns corespunzător electoratului nostru, nu vom ezita să stăm într-o opoziţie robustă.“. Social-democraţii nu vor ca în viitorul Guvern să existe miniştri corigenţi la votul uninominal, vorbind şi despre impunerea unui cod de conduită a miniştilor care, la cea mai mică abatere, să fie excluşi din Executiv. Liderul PSD a mai spus că întîlnirea cu şeful statului a fost una „densă şi constructivă”. În cadrul consultărilor a fost abordată problema corectării rapide a deficienţelor legii votului uninominal în condiţiile în care nu se poate exclude posibilitatea organizării de alegeri anticipate. Liderul PSD a mai spus că Băsescu le-a precizat că în viitorul guvern va trebui să existe o proporţie corespunzătoare votului şi mandatului popular. Potrivit liderului PSD, în acest weekend, „lucrurile vor merge către consultări formale” între partidele parlamentare. La rîndul său, primarul Mazăre a declarat că, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, şeful statului a fost „cel mai împăciuitor şi cel mai echilibrat preşedinte pe care l-a avut România de cînd este ea”, el exprimîndu-şi speranţa ca acest lucru să nu fi fost de faţadă. El a precizat că Traian Băsescu a transmis delegaţiei PSD că doreşte un guvern stabil şi că varianta care îi este cel mai puţin pe plac este cea a unui guvern minoritar. „Nu s-a făcut nicio propunere deocamdată, urmează discuţiile între partide. Nu ştiu cît poate negocia PD-L, pentru că se ştie de unde vine lumina, dar nu contează, vor fi discuţiile între partide, după aceea vor discuta preşedinţii de partide ca să vadă dacă formaţiunile lor se pot alătura pentru a genera un guvern stabil“, a adăugat Mazăre. El a arătat că, personal, îşi menţine poziţia, respectiv aceea ca PSD să rămînă în opoziţie.
PD-L ţine cu dinţii de varianta Stolojan premier
Ultimii care au păşit pragul Palatului Cotroceni pentru a se consulta cu preşedintele Băsescu, au fost democrat-liberalii. Din delagaţia PD-L au făcut parte Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Liviu Negoiţă, Valeriu Stoica, Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Raluca Turcan, Theodor Stolojan, Elena Udrea, Gheorghe Ştefan, Mircea Hava şi Gheorghe Falcă. După aproape o oră şi jumătate de discuţii pedeliştii au ieşit de la Cotroceni. Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că opţiunea formaţiunii este pentru a forma un guvern în jurul PD-L, şi a anunţat că începe negocierile, încă de vineri, cu PNL, acest partid fiind prima opţiune, dar nu şi singura. Boc a arătat că democrat-liberalii sînt îndreptăţiţi să ceară formarea unui guvern în jurul PD-L, pentru că au cîştigat cele mai multe mandate de parlamentar. Liderul democrat-liberal a ţinut să sublinieze că PD-L îşi menţine propunerea referitoare la premier, în persoana lui Theodor Stolojan.