Noul Guvern se pregăteşte să dea piept cu Parlamentul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Între discuţiile cu FMI, comasări şi remanieri

Noul Guvern se pregăteşte să dea piept cu Parlamentul

Eveniment 09 Decembrie 2014 / 00:00 1239 accesări

PLANURI ȘI PROIECTE La capătul unei şedinţe a Biroului Permanent Naţional al PSD, premierul Victor Ponta a anunţat că social democraţii au decis ca luni să meargă în Parlament, unde se va cere votul pentru noua structură a Guvernului. De vreo trei săptămâni auzim de remanieri sau comasări de ministere, de miniştri băgaţi în corzi sau despre negocieri politice. Se vehiculează nume, se dă cu presupusul şi se despică firul în patru pe subiect. Toată lumea este curioasă să afle cum va arăta Guvernul Ponta IV. ”Până acum, am discutat cu colegii din PSD și i-am informat despre discuțiile cu partenerii de guvernare, UNPR, PC și PLR, privind restructurarea Guvernului. Dezbaterile vor fi finalizate în zilele următoare”, a anunțat Ponta. De aceea, social democrații se vor reuni mai întâi duminică în Comitetul Executiv Național al PSD și într-o ședință a grupurilor parlamentare, pentru finalizarea structurii noului Executiv și prezentarea propunerilor de noi miniștri. În conformitate cu principiul de funcţionare al coaliţiei de guvernare, UNPR, PC şi PLR vor avea câte două portofolii de ministru. Peleristul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, duminică seară, că PLR vizează portofoliile de la Finanţe, Transporturi, Economie, dar şi Cultura sau Educaţia.

VOR CĂDEA CAPETE Și, deși premierul nu a anunțat care vor fi miniștrii remaniați, surse politice ne-au suflat că ar fi vorba despre ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, ministrul Educației, Remus Pricopie, Ioan Rus de la Transporturi, Mihnea Costoiu - ministrul delegat pentru Cercetare, Bogdan Stanoevici - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Constantin Niță, de la Economie, și Doina Pană de la Ape, Păduri și Piscicultură, Aurelia Cristea - ministru delegat pentru Dialog Social, Darius Vâlcov - ministrul delegat pentru Buget, Florin Jianu de la IMM-uri și Turism, precum și Răzvan Nicolescu de la Energie. O listă lungă, după cum puteţi vedea. De altfel, din viitorul Cabinet ar urma să nu mai facă parte majoritatea miniștrilor delegați, pentru că scopul este de a comasa ministerele. La votul din Parlament, premierul se bazează clar pe susținerea conservatorilor, a celor de la UNPR, PLR și a minorităților naționale.

Totodată, Ponta a anunțat că cel târziu astăzi se vor finaliza negocierile cu FMI, care s-au dovedit pe alocuri încordate din cauza neînțelegerilor privind limitele deficitului. El a dat asigurări că, în ciuda bombănelilor ”femeiste”, vom avea un buget pe 2015 care să prevadă foarte clar că nu se adaugă niciun fel de taxă și impozit, se păstrează la nivelul actual și că se acoperă toate măsurile de creștere economică și protecție socială deja adoptate, precum reducerea CAS sau scutirea de impozit a profitului reinvestit. Bugetul va fi transmis Parlamentului cel mai probabil vineri dimineaţă, după ce se finalizează și se includ amănuntele tehnice. Ponta a propus ca votul pentru buget să aibă loc la 21 decembrie, când aleșii se adună în ședință comună pentru depunerea jurământului de către Klaus Iohannis.



12