Noul manual de istorie rusă declanşează controverse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noul manual de istorie rusă declanşează controverse

Monden 28 Decembrie 2007 / 00:00 768 accesări

Unul dintre autorii manualului şcolar de istorie rusă contemporană, criticat pentru modul în care prezintă represiunile staliniste, a calificat manualul drept ”o ripostă la adresa rusofobiei pegadogice a statelor vecine Rusiei”. ”Am analizat manualele de istorie ale Rusiei şi ale ţărilor vecine şi am văzut că vecinii noştri au reuşit în rusofobia pedagogică”, a declarat Aleksandr Filipov, care a coordonat redactarea noului manual Istoria Rusiei 1945-2007. ”Poporul rus este prezentat aici ca fiind o sursă a tuturor relelor. Trebuie să ripostăm”, a conchis acesta.

Manualul Istoria Rusiei 1945-2007 a fost aprobat săptămîna trecută de Ministerul Educaţiei şi figurează, începînd de miercuri, pe lista oficială a noilor manuale. Manualul a fost scris plecînd de la ”Cartea pentru profesorul de istorie contemporană a Rusiei (1945-2007)”, care a provocat, la rîndul său, în luna iunie, un val de proteste în rîndul profesorilor şi istoricilor, ce îl acuză de revizuirea rolului lui Stalin, de justificarea represiunilor, dar şi pentru că aduce laude erei Putin. Potrivit publicaţia ”Komersant”, ”ideea de a scrie un manual cu aprecieri bune la adresa istoriei ruse vine de la sfîrşitul anului 2003, în plin scandal provocat de manualul lui Igor Doluţki, în care regimul preşedintelui Putin a fost descris din punctul de vedere al opoziţiei. Astfel, acest regim a fost calificat drept ”dictatură autoritară”, ”o epocă a puterii personale a preşedintelui”.

Ideea unui manual de istorie bun a fost realizată cu o oarecare întîrziere de Laboratorul Naţional pentru Politică Externă al administraţiei prezidenţiale. Aleksandr Filipov este directorul adjunct al acestui laborator, a explicat ziarul. În noul manual de istorie, devenit ”prima interpretare oficială a perioadei preşedinţiei lui Putin”, autorii propun elevilor să privească această perioadă prin prisma ”democraţiei suverane şi a vecinătăţii rele din partea unor ţări membre ale Comunităţii Statelor Independente, dependente de UE, SUA sau NATO”.

Taguri articol


12