Trei soldaţi americani au fost ucişi într-o explozie provocată de un mecanism exploziv plasat pe o stradă la est de Bagdad. În ciuda unor evenimente sîngeroase tot mai des înregistrate în ultima vreme, preşedintele Bush insistă că noul plan de securitate privind Irakul înregistrează progrese graduale. Într-un discurs susţinut în faţa organizaţiei Legiunea americană pentru veterani, George W. Bush şi-a promovat planul care constă în desfăşurarea a 21.500 de militari americani suplimentari, pentru a combate violenţele interconfesionale de la Bagdad. Liderul american a adăugat că o conferinţă regională, organizată la Bagdad luna viitoare, va constitui un test care va demonstra dacă Iranul şi Siria sînt cu adevărat interesate să fie forţe constructive în Irak.
Statele Unite au acceptat să participe la această conferinţă, însă mai mulţi oficiali americani au precizat că reprezentanţii de la Washington nu vor participa la întrevederi separate cu oficiali din Iran şi Siria. Administraţia de la Washington acuză Iranul că furnizează dispozitive explozibile insurgenţilor irakieni, care le utilizează împotriva militarilor americani.
Comandanţii militari americani din Irak solicită noi trupe de sprijin, pe lîngă cei 21.500 de soldaţi suplimentari anunţaţi de preşedintele Bush. În prezent, aproape 140.000 de soldaţi americani luptă în Irak, ţară în care violenţele interconfesionale au subminat eforturile Statelor Unite de a pune capăt războiului, ce durează de patru ani. Numărul de soldaţi americani, necesari pentru a îndeplini planul preşedintelui Bush privind securizarea Irakului, s-ar putea apropia de 30.000, cu mult mai mare decît estimase în luna ianuarie liderul american. Noile estimări privind sporirea numărului de soldaţi intervin într-un moment în care democraţii din Camera Reprezentanţilor au divergenţe pe tema modalităţii de a încheia rolul combatant al trupelor americane din Irak. Pentagonul va realoca o parte din banii disponibili, pentru a acoperi costurile suplimentare, în loc să ceară Congresului fonduri suplimentare.
Două treimi dintre cetăţenii americani consideră că Statele Unit nu pot cîştiga războiul din Irak, deşi mulţi dintre aceştia sînt reticenţi faţă de limitarea bugetului sau a trupelor desfăşurate în război. Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul "USA Today", doar 28% dintre cei chestionaţi consideră că Statele Unite vor înregistra probabil o victorie în Irak faţă de 35 de procente, înregistrate în decembrie, în timp ce 59% cred că intervenţia în Irak a fost eroare. Şase din zece persoane vor stabilirea unui calendar pentru retragerea tuturor militarilor americani pînă la sfîrşitul lui 2008, în timp ce trei sferturi susţin că trupele ar trebui să se întoarcă în ţară, în cazul în care liderii irakieni nu reuşesc să reducă nivelul violenţelor. În acelaşi timp, tot şase din zece cetăţeni nu vor o respingere de către Congres a finanţării militarilor care vor fi desfăşuraţi în Irak. Circa 52% nu vor că politicienii să revoce autoritatea pe care i-au acordat-o preşedintelui Bush în 2002, de a face uz de forţa militară în Irak.