Noul președinte al FIFA va fi ales vineri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noul președinte al FIFA va fi ales vineri

26 Februarie 2016 / 09:57 414 accesări

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), la care participă cinci candidaţi, au loc, vineri, în cadrul unui Congres extraordinar, care va avea loc la Zurich.

Cei cinci candidaţi care vor participa la alegerile de vineri pentru funcţia de preşedinte FIFA sunt:

Gianni Infantino: italiano-elveţian, născut pe 23 martie 1970. Înainte de a deveni secretarul general al UEFA, a fost consilier juridic pentru federaţiile din Spania, Italia şi Elveţia. A îndeplinit şi funcţia de secretar general în cadrul Centrului Internaţional de Studii Sportive de la Universitatea din Neuchatel. Infantino, susţinut şi de către Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a declarat, înaintea alegerilor de vineri, că "nu este o ruşine faptul că FIFA face bani. Federaţia ar trebui să fie mândră de veniturile generate şi să de reinvestirea aceastora în fotbal. Banii ar trebui investiţi în proiecte transparente pentru dezvoltare, nu în casele anumitor oameni".

Ali Bin Al Hussein: iordanian, născut pe 23 decembrie 1975. Prinţul Ali al Iordaniei a fost ales, în 2011, vicepreşedinte al FIFA pentru Asia, iar patru ani mai târziu, a participat la alegerile pentru funcţia de preşedinte, dar a pierdut în faţa lui Joseph Blatter. A fost înlocuit şi din funcţia de vicepreşedinte cu Salman Bin Ebrahim Al Khalifa. Prințul Ali a sesizat, marți, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a solicita amânarea alegerilor programate vineri, la Zurich, au anunțat avocații francezi ai acestuia, citați de AFP.

Salman Bin Ebrahim Al Khalifa: din Bahrain, născut pe 2 noiembrie 1965. Şeicul Salman a devenit membru al Comitetului Executiv al FIFA, în 2013, după ce a devenit preşedinte al Confederaţiei Asiatice. Oficialul din Bahrain a respins acuzaţiile făcute de mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, conform cărora ar fi sancţionat sportivii care au participat la manifestările pro-democratice, din 2011, din cadrul unei mişcări cunoscute sub numele "Primăvara arabă". Şeicul Salman a avertizat că FIFA nu este departe de faliment, în condiţiile în care deficitul bugetar pentru anul 2015 a fost de 108 milioane de dolari, şi că s-ar putea goli conturile instituţiei până în 2018, dacă noul preşedinte nu va lua măsuri.

Jerome Champagne: francez, născut pe 15 iunie 1958. Fostul diplomat a participat la organizarea Campionatului Mondial din 1998 şi a devenit, în acelaşi an, consilierul lui Sepp Blatter. Francezul a fost, în cadrul federaţiei internaţionale, secretar general ajunct şi director de relaţii internaţionale până în 2010. De atunci, s-a implicat în diverse proiecte care au avut legătură cu fotbalul, din postura de consultant. Champagne a denunțat luni, în fața comisiei electorale a FIFA, numărul prea mare de "observatori" ai UEFA și ai AFC acreditați pentru congres. În opinia acestuia, acești observatori se vor afla acolo în calitate de lobby-ști, pentru a face campanie, până în ultima secundă, în favoarea lui Gianni Infantino și a șeicului Salman.

Tokyo Sexwale: sud-african, născut pe 5 martie 1953. A petrecut 13 ani în închisoare, în timpul regimului apartheid din ţara sa natală, şi a fost coleg de detenţie cu Nelson Mandela. După ce a fost eliberat, a fost, timp de patru ani, premier al unei provincii din Africa de Sud, apoi s-a implicat în afacerile din domeniul minier. Sexwale a luat parte la organizarea Campionatului Mondial din 2010. "Îmi pare rău pentru Sepp Blatter", a declarat sud-africanul, citat de Fox Sport, după ce fostul preşedinte FIFA, cel care l-a cooptat în structura federaţiei internaţionale, a fost implicat în scandalul de corupţie început în mai 2015.

Scandalul a vizat mai mulţi oficiali de rang înalt din cadrul forului, care au fost suspendaţi şi arestaţi, pe motiv de corupţie. Inclusiv preşedintele FIFA de atunci a fost vizat de anchetatori. Comisia de Apel a FIFA a respins, miercuri, recursurile înaintate de Joseph Blatter și Michel Platini, dar le-a redus sancțiunile inițiale de câte 8 ani la 6 ani, relatează AFP. Blatter, președintele demisionar al FIFA, și Platini, președinte al UEFA, au fost suspendați pentru câte opt ani din orice activitate de fotbal pe 21 decembrie de Comisia de Etică a FIFA.

Într-un comunicat, Comisia de Apel a precizat că, deși acceptă argumentele și principiile prezentate de Comisia de Etică în luarea primei sancțiuni din 21 decembrie, a considerat că activitatea depusă de Blatter și Platini în decursul anilor la FIFA și UEFA trebuie recunoscută și le dă dreptul la o atenuare a sancțiunii. După această decizie a Comisiei de Apel a FIFA, singura variantă rămasă pentru cei doi, de a scăpa de suspndare, este Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne.

Unul dintre cei cinci candidaţi va deveni al nouălea preşedinte ales al FIFA în cei 112 ani de existenţă ai instituţiei.

Modalitatea de vot: pentru a deveni preşedinte din primul tur, un candidat are nevoie de două treimi din voturile exprimate în secret. Dacă nu este îndeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai puţine va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesară o majoritate simplă. Se va vota până când va fi ales preşedintele dintre ultimii doi candidaţi. FIFA are 209 de federaţii membre, dar forurile din Indonezia şi din Kuweit urmează să nu aibă drept de vot, deoarece sunt suspendate.

Taguri articol


12