Noul secretar general al NATO vrea trupe suplimentare pentru Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noul secretar general al NATO vrea trupe suplimentare pentru Afganistan

Externe 08 August 2009 / 00:00 332 accesări

Anders Fogh Rasmussen, noul secretar general al NATO, a declarat vineri că în Afganistan sînt necesare trupe suplimentare, dar a subliniat că soluţia nu poate fi doar militară. După prima sa deplasare în Afganistan de la preluarea funcţiei, luni, Rasmussen a declarat că a constatat progrese în sud, graţie creşterii numărului militarilor, deci, numărul soldaţilor trebuie mărit. ”Trebuie să realizăm că în următoarele luni şi următorii ani va trebui să ne intensificăm eforturile atît pe plan militar, cît şi în privinţa reconstrucţiei. Între timp, însă, trebuie să conştientizăm că soluţia nu este doar militară. Trebuie să oferim poporului afgan şansa unei vieţi mai bune, dacă vrem să cucerim inimile şi acest lucru va fi în centrul noii noastre strategii. În cîteva săptămîni, comandanţii noştri de pe teren ne vor furniza o nouă evaluare a situaţiei şi, în funcţie de ea, vom lua deciziile necesare”, a spus Rasmussen.

Majoritatea americanilor se opun războiului din Afganistan

Majoritatea americanilor se opun războiului din Afganistan, în condiţiile în care preşedintele american, Barack Obama, trimite întăriri în acest teatru de operaţiuni. Potrivit studiului realizat de Opinion Research pentru postul de televiziune CNN, 54% dintre persoanele chestionate se pronunţă împotriva intervenţiei americane în Afganistan, faţă de numai 41% care sînt pentru. Aceste rezultate reprezintă o schimbare semnificativă faţă de un studiu similar, realizat în mai, cînd 48% dintre americani se opuneau războiului, iar 50% îl susţineau. Intervenţia aliată din Afganistan se dovedeşte din ce în ce mai sîngeroasă: 75 de soldaţi străini au murit în iulie, cea mai sîngeroasă lună pentru forţele coaliţiei după 2001. Numai în rîndul americanilor, 44 de militari şi-au pierdut viaţa.

Preşedintele Obama a anunţat, în ultimele luni, desfăşurarea a 21.000 de soldaţi suplimentari în Afganistan, în timp ce armata se retrage din Irak. Însă, procedînd astfel, preşedintele democrat acţionează împotriva taberei sale. Aproape două treimi dintre republicani susţin în continuare conflictul din Afganistan, în timp ce trei sferturi dintre democraţi i se opun, a explicat CNN. Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 31 iulie- 3 august, pe un eşantion de 1.136 de adulţi şi are o marjă de eroare de plus, minus 3%.

Liderul talibanilor pakistanezi ar fi fost ucis într-un raid american

Liderul talibanilor pakistanezi, Baitullah Mehsud, ar fi fost ucis în cursul unui raid aerian american, a anunţat un oficial de la Washington, sub acoperirea anonimatului. Dacă va fi confirmat, decesul lui Baitullah Mehsud va fi o victorie pentru Washington, care a fixat o recompensă de cinci milioane de dolari pentru capturarea sa, mort sau viu, în timp ce Islamabadul a promis 615.000 de dolari. Liderul taliban este acuzat că s-ar afla în spatele majorităţii atentatelor sinucigaşe care afectează ţara din iuie 2007 (circa 2.000 de morţi). Americanii au bombardat în mod regulat, în ultimele luni, Waziristanul de Sud, bastion al Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), a lui Mehsud. Cea de a doua soţie alui Mehsud a fost omorîtă de tir de rachetă american, miercuri dimineaţă, în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului.

În vîrstă de circa 35 de ani, Mehsud este fiul unui preot musulman sunnit. El a fost educat la o şcoală religioasă, pentru a lupta alături de talibani în timpul războiului civil. Înainte de întoarcerea sa în ţară, talibanii din Waziristanul de sud au fost conduşi de un fost deţinut de la Guantanamo, Abdullah Mehsud. Acesta a fost ucis în iulie 2007, în timpul unui asalt al armatei. Deşi aproape necunoscut în perioada respectivă, Mehsud îi ia repede locul şi formează o nouă reţea, TTP. Deşi a semnat acorduri de pace cu Guvernul, el a deschis tabere de antrenament pentru recruţi şi şi-a extins influenţa în regiune. În vara anului 2007, armata dă asaltul asupra Moscheii Roşii de la Islamabad, devenită un focar de islamism radical. Militanţii răspund printr-un val de atentate, soldate cu moartea a aproape 2.000 de persoane într-un an. Guvernul a atribuit 80% dintre acestea TTP, inclusiv cel în care şi-a pierdut viaţa fostul premier pakistanez, Benazir Bhutto, în decembrie 2007. La rîndul său, TTP a revendicat numeroase atacuri dintre cele mai violente.

Taguri articol


12