NSA a pătruns în reţelele informatice nord-coreene, înainte de atacul asupra Sony

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NSA a pătruns în reţelele informatice nord-coreene, înainte de atacul asupra Sony

Externe 20 Ianuarie 2015 / 00:00 509 accesări

            Scandalul provocat de atacul informatic asupra studioului Sony se nuanțează prin prisma informațiilor titrate de publicația ”The New York Times”, care susține că Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a pătruns, în noiembrie 2010, în sistemul informatic al Coreei de Nord, ţară considerată una dintre ţintele cele mai impenetrabile de pe planetă.

            Un program clasificat al NSA s-a transformat într-un efort ambiţios de amplasare de programe malware ce pot urmări activitatea internă a multor computere şi reţele folosite de hackerii nord-coreeni, o forţă pe care armata sud-coreeană a estimat-o recent la aproximativ 6.000 de persoane. Majoritatea sunt comandaţi de principalul serviciu de informaţii al ţării, numit Biroul General de Recunoaştere, şi Biroul 121, unitatea sa secretă de hackeri, cu avanposturi în China. Dovezile strânse s-au dovedit critice în a-l convinge pe preşedintele Obama să acuze regimul lui Kim Jong-un că a ordonat atacul împotriva Sony, potrivit unor oficiali şi experţi, care au vorbit sub acoperirea anonimatului despre operaţiunea secretă a NSA. Decizia președintelui Obama de a acuza Coreea de Nord că a ordonat cel mai destructiv atac împotriva unei ţinte americane şi de a promite răzbunarea, care a început sub forma unor noi sancţiuni economice, a fost foarte neobişnuită, întrucât SUA nu au mai acuzat vreodată, explicit, un guvern că a orchestrat un atac împotriva unor ţinte americane.

            Timp de un deceniu, SUA au implantat ”balize” care pot cartografia o reţea informatică, alături de programe de supraveghere şi, ocazional, programe malware în sistemele informatice ale adversarilor străini. Administraţia cheltuieşte miliarde de dolari pe tehnologie, care a fost crucială pentru atacurile american şi israelian asupra programului nuclear iranian şi documentele dezvăluite de Edward Snowden demonstrează că acestea au fost mobilizate şi împotriva Chinei. Pătrunderea extinsă a americanilor în sistemul nord-coreean ridică semne de întrebare în legătură cu capacitatea SUA de a alerta Sony în momentul în care atacurile prindeau contur, în toamnă, deşi regimul de la Phenian avertizase încă din iunie că difuzarea filmului ”The Interview” va fi ”un act de război”. Atacurile nu au părut însă neobişnuite. În ultimele săptămâni, anchetatorii au conchis că hackerii au petrecut mai mult de două luni, de la jumătatea lunii septembrie şi până la jumătatea lui noiembrie, cartografiind sistemul informatic al Sony, identificând fişierele critice şi plănuind cum să distrugă computerele şi serverele. ”Au fost incredibil de atenţi şi răbdători”, a declarat o persoană apropiată de anchetă. Dar chiar şi având o perspectivă asupra activităţilor nord-coreene, agenţiile de informaţii americane nu puteau cu adevărat să înţeleagă severitatea distrugerii în momentul în care au început atacurile, pe 24 noiembrie.

Taguri articol


12