NSA ar trebui să coopereze mai bine cu aliaţii SUA asupra spionajului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NSA ar trebui să coopereze mai bine cu aliaţii SUA asupra spionajului

Externe 20 Decembrie 2013 / 00:00 416 accesări

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) ar trebui să coopereze mai bine cu aliaţii apropiaţi ai SUA, iar criteriile de supraveghere a unor lideri străini ar trebui reexaminate, potrivit unui raport al unui grup de experţi mandatat de preşedintele Barack Obama. ”Washingtonul, apreciază experţii într-una dintre cele 46 de recomandări, ar trebui să studieze, cu un mic grup de aliaţi apropiaţi, posibilitatea ajungerii la acorduri şi înţelegeri privind normele de colectare a informaţiilor asupra cetăţenilor noştri”, se menţionează în raport. Experţii cred că, ”înainte de a spiona lideri străini, oficialii americani ar trebui să-şi pună întrebarea dacă această măsură va permite o mai bună prevenire a unor eventuale ameninţări la securitatea SUA şi dacă liderii vizaţi sunt demni de respect”. De asemenea, experţii notează că ”în programele NSA ar trebui să existe nişte limite în ce priveşte colectarea metadatelor telefonice, cum ar fi cele interceptate prin programul de spionaj PRISM”. Experţii adaugă că ”Guvernul SUA ar trebui să exploreze acorduri privind practicile de spionaj cu un mic număr de guverne aliate apropiate”. Tribunalul însărcinat cu autorizarea acestor programe (Fisa, Foreign Intelligence Surveillance Court), de asemenea, ar trebui să fie controlat, consideră experţii.

Raportul privind practicile NSA, publicat miercuri, i-a fost prezentat preşedintelui american în urmă cu câteva zile. Experţii au subliniat că ”aceste recomandări au ca scop găsirea unui echilibru mai bun între interesele securităţii SUA şi apărarea libertăţilor”. Obama a cerut acestui grup de experţi să-i prezinte recomandări, după dezvăluirile făcute fostul consultant al NSA Edward Snowden privind programele de supraveghere ale SUA. Anterior, din cauza acestor dezvăluiri, preşedintele american a fost nevoit să prezinte scuze cancelarului german, Angela Merkel, după ce în presă au apărut informaţii despre interceptarea telefonului acesteia. Obama a dat asigurări că Merkel nu va mai fi interceptată, dar a evitat să-şi asume un astfel de angajament pentru liderii din Mexic şi Brazilia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că spionajul praticat de SUA este o necesitate pentru a combate activităţile teroriste, exprimând admiraţie pentru fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia. ”Nu este vorba doar de urmărirea unui presupus terorist, ci de întreaga reţea de contacte a acestuia. Spionajul este una dintre cele mai vechi meserii”, a adăugat preşedintele rus, fost agent KGB. Serviciile secrete ruse nu l-au interogat pe Edward Snowden în legătură cu activităţile CIA şi NSA vizând Moscova, a declarat, ieri, preşedintele Vladimir Putin, precizând că nu a avut nicio întâlnire cu Snowden. Sosit la sfârşitul lui iunie în Rusia, unde a obţinut azil provizoriu începând cu 1 august, Snowden a oferit presei zeci de mii de documente care detaliază amploarea interceptării comunicaţiilor, telefonice sau pe internet, desfăşurate de NSA, declanşând un scandal internaţional. Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani, nu a avut nicio apariţie publică de când a obţinut azil în Rusia. Avocatul său, Anatoli Kucerena, care îi este şi purtător de cuvânt, a explicat că Snowden a fost în pericol şi gărzile de corp trebuie să-i asigure securitatea.



12