NSA ne spionează cu mandat, din 2012

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit „Washington Post“ A spionat 193 de ţări, inclusiv România

NSA ne spionează cu mandat, din 2012

Monden 02 Iulie 2014 / 00:00 363 accesări

În timp ce fostul analist al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA (NSA), Edward Snowden, a cerut autorităţilor ruse să-i prelungească cu un an azilul temporar care expiră pe 1 august 2014, dezvăluirile despre programul de monitorizare a comunicaţiilor au ajuns la un nou capitol. Conform unor documente secrete obţinute de cotidianul ”The Washington Post”, în anul 2010, NSA a primit mandat judiciar pentru interceptarea comunicaţiilor a 193 de state şi organizaţii internaţionale, inclusiv ale României. Instanţa de supraveghere a străinilor (FISC) a oferit, în anul 2010, un mandat judiciar ce permite NSA să intercepteze orice tip de comunicaţii de interes pentru SUA. Practic, instanţa federală specială a oferit mandat pentru interceptarea în caz de nevoie a comunicaţiilor tuturor statelor membre ONU, cu excepţia Marii Britanii, Canadei, Australiei şi Noii Zeelande, cu care SUA au relaţii privilegiate, precum şi ale unor entităţi precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, UE şi Organizaţia Internaţională pentru Energie Atomică.

În ediţia de ieri, publicaţia ”The Washington Post” a prezentat copia unui document oficial cu caracter secret, funizată de Edward Snowden. Mandatul oferit de FISC nu arată că NSA a interceptat neapărat comunicaţii din toate aceste ţări şi entităţi, dar, în caz de necesitate, agenţia poate efectua interceptări în mod legal. Deocamdată, NSA nu a avut o reacţie oficială, dar oficiali americani au explicat că există, totuşi, numeroase instrumente de verificare a activităţilor de spionaj, care trebuie să primească autorizarea direct de la preşedintele SUA.

VIRUS FINANŢAT DE STAT Printre dezvăluirile-bombă de ieri se numără şi faptul că sute de mari grupuri energetice americane şi europene sunt infectate, din 2011, cu un virus informatic capabil să perturbe distribuţia electricităţii. Identificat sub numele de Dragonfly, acest virus, finanţat probabil de către un stat, ia ca ţintă sistemele informatice ale grupurilor instalate pe teritoriile SUA, Franţei, Spaniei, Germaniei, Italiei, Turciei şi Poloniei. ”Dacă hackerii ar fi utilizat capacităţile de sabotaj pe care le aveau la îndemână, ei ar fi putut să cauzeze pagube sau perturbări în alimentarea cu energie a acestor ţări”, se arată în comunicatul de presă al societăţii de securitate informatică Symantec. Acest ultim virus informatic seamănă cu Stuxnet, alt virus ce a fost dezvoltat de către SUA pentru a perturba sistemele informatice din Iran. ”Dragonfly are toate aspectele unei operaţiuni finanţate de către un stat, trădând capacităţi tehnice avansate”, subliniază experţii Symantec, care adaugă că obiectivul principal al virusului pare să fie spionajul cibernetic, potenţialul de sabotaj reprezentând o capacitate secundară.

Dragonfly, cunoscut şi sub numele de Energetic Bear, în traducere „ursul energetic“, pare că vine din Europa de Est, având în vedere orarele activităţii celor care-l controlează, apreciază societatea de securitate informatică. Gruparea care se află în spatele Dragonfly a utilizat diverse forme de infectare, şi anume e-mailuri nesolicitate în care sunt ataşate fişiere infectate şi instrumente de navigare care pot instala programe de tip malware. Odată instalat în calculatorul victimei, virusul colectează toate informaţiile sistemului şi poate extrage atât date din fişierul de adrese de pe calculator, cât şi orice altă listă de nume. Symantec a informat victimele acestor atacuri şi diverse autorităţi din statele vizate. Însă grupurile energetice occidentale, precum cele franceze GDF Suez şi EDF sau cel german RWE, au declarat că nu sunt la curent cu aceste atacuri informatice.

A declanşat o adevărată discuţie mondială cu privire la securitatea internetului şi protecţia datelor personale, dar soarta sa rămâne incertă. Edward Snowden va cere prelungirea statutului de azilant temporar în Rusia, în lipsa unei destinaţii viabile. Potrivit unei surse din Serviciul Federal de Migraţie (FMS), organul însărcinat cu tratarea unor asemenea probleme, Edward Snowden avea ca termen-limită pentru depunerea respectivei cereri data de 30 iunie. Această instituţie a refuzat să comenteze oficial informaţia difuzată de site-ul Russia Today, de altfel anunţând anterior că nu va emite o părere cu privire la o eventuală solicitare a lui Edward Snowden. În interviuri acordate anul trecut, în Hong Kong, publicaţiilor ”The Washington Post” şi ”The Guardian”, fostul consultant NSA a deconspirat un program masiv de spionaj electronic al serviciilor secrete americane. Pentru a nu ajunge în custodia autorităţilor de la Washington, a fugit la Moscova pe 23 iunie 2013, cu intenţia de a pleca mai departe către America Latină, unde patru ţări, Ecuador, Bolivia, Nicaragua şi Venezuela, s-au oferit să-i acorde azil politic. Dar cum exista riscul să fie capturat de SUA în timpul deplasării, a ales să rămână în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, până când autorităţile ruse i-au acordat azil politic. De atunci, Edward Snowden stă ascuns într-un loc secret din Rusia, iar în tot acest timp au continuat dezvăluirile, fiind studiate şi publicate informaţii pe care le-a predat de mai bine de un an de zile jurnalistului Glenn Greenwald, un american ce trăieşte în Brazilia, dar care lucrează pentru publicaţia britanică ”The Guardian”.

Taguri articol


12