NSA „studiază” americanii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viaţa ca-n acvariu

NSA „studiază” americanii

Monden 30 Septembrie 2013 / 00:00 393 accesări

ALEGERI SUB LUPĂ Opinia publică americană este tot mai deranjată de activităţile de spionaj intern efectuate de Agenţia pentru Securitate Internă (NSA), iar noile informaţii date publicităţii nu sunt deloc încurajatoare pentru a creşte încrederea omului de rând. Cotidianul „The New York Times” a titrat că NSA s-a folosit de colectările masive de date, privind e-mailurile şi convorbirile telefonice, pentru a crea un model extensiv cu privire la legăturile sociale ale americanilor. În portretul comportamentului social al americanului au fost colectate inclusiv date privind asociaţii de afaceri, partenerii de călătorii sau destinaţiile turistice alese. Acest imens studiu social a început în 2010, când s-au ridicat restricţiile privind activitatea Agenţiei, după cum reiese dintr-un memorandum intern datat ianuarie 2011, publicat de „Times”, în ediţia online. Aceste informaţii se bazează pe documente obţinute de fostul analist al serviciilor secrete americane Edward Snowden, dar şi pe o serie de interviuri luate unor oficiali americani. Toate acestea nu fac decât să confirme derizoriul pretenţiei de a trăi liber şi cu respect faţă de viaţa privată în cea mai mare democraţie a lumii şi reprezintă cea mai mare ameninţare faţă de drepturile civile din toate timpurile. Exemplul negativ venit de peste ocean nu prea mai lasă speranţe că viaţa în mileniul III va fi altceva decât un Big Brother planetar!

Monitorizarea relaţiilor sociale ale americanilor s-a efectuat prin folosirea detaliilor privind apelurile efectuate cu telefoanele mobile şi e-mailuri, cunoscute ca metadate. Monitorizarea nu implica şi conţinutul comunicaţiilor, potrivit datelor citate de „Times”. Se preconiza ca studiul să fie realizat pentru a obţine informaţii care să fie folosite în operaţiunile desfăşurate în afara ţării, dar această categorie este extrem de vastă şi poate include totul, de la date despre terorism şi trafic de droguri, la supravegherea diplomaţilor străini şi a discuţiilor pe teme economice.

FRICA BATE... Aceasta este cea mai recentă revelaţie în ce priveşte activităţile deloc prietenoase ale NSA în urma deconspirării programului PRISM, care a vizat colectarea comunicaţiilor digitale ale companiilor de internet americane şi a detaliilor telefonice ale companiilor mobile de peste ocean. Dezvăluirile făcute de Edward Snowden, publicate în cotidianul american „The Washington Post” şi în ziarul britanic „The Guardian”, au condus la declasificarea notelor directorului Comitetului Naţional pentru Securitate, James R. Clapper Jr., în subordinea căruia se află agenţiile americane de spionaj, şi ale celei mai secrete instituţii americane de până atunci, Tribunalul pentru Supravegherea Cetăţenilor Străini (FISC). Din aceste note s-a aflat despre acest megastudiu privind legăturile sociale ale americanilor.

Dezbaterea publică de peste ocean reflectă îngrijorările faţă de activităţile NSA şi concesiile făcute cu prea multă uşurinţă de administraţia Obama faţă de protejarea drepturilor civile şi intimităţii cetăţenilor. Oficial, NSA se jură că se ocupă cu precădere de spionajul extern pentru bunăstarea americanilor şi pentru a îndepărta spectrul terorismului şi al proliferării armelor de distrugere în masă. În realitate, însă, raportul confirmă că de ani de zile NSA a monitorizat în detaliu viaţa americanilor de rând! Mai rău este că, din fruntea acestei instituţii, directorul NSA, generalul Keith Alexander, poate susţine în prezent, cu nonşalanţa permisă la nivel înalt, că programele de supraveghere ale Agenţiei respectă legea şi au fost autorizate de FISC şi Congresul american.

Taguri articol


12