NSA vrea să pună capăt scandalului, nu şi interceptărilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

NSA vrea să pună capăt scandalului, nu şi interceptărilor

Externe 01 Martie 2014 / 00:00 582 accesări

Şeful Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA), generalul Keith Alexander, a declarat că vrea să pună capăt controversei iscate în jurul programelor de interceptare şi să avanseze în problemele-cheie ale apărării naţionale şi cibernetice. În faţa unor aleşi ai Congresului american, generalul Alexander şi-a exprimat regretul că dezvăluirile din ultimele luni despre programele de interceptare ale puternicei agenţii de informaţii americane şi-au pus amprenta asupra înregistrării unor progrese în probleme importante, precum legislaţia în materie de apărare cibernetică. ”Cred că trebuie să facem un pas înapoi şi să stabilim un cadru de dialog cu americanii”, a afirmat acesta în faţa Comisiei Forţelor Armate din Senat. ”Va fi crucial de adus la cunoştinţă ce se poate şi ce nu se poate face în materie de apărare cibernetică, pentru a proteja această ţară. Şi, în prealabil, trebuie rezolvate problemele care afectează în momentul de faţă NSA, din cauza scandalului privind interceptările”, a declarat Keith Alexander.

Potrivit unei directive a preşedintelui Obama, NSA va prezenta un proiect de reformă. Barack Obama a anunţat luna trecută că are intenţia să reducă atribuţiile NSA, printr-o revizuire a colectării datelor telefonice. Totodată, generalul Alexander a apreciat că legislaţia în domeniul apărării cibernetice necesită progrese, pentru a se realiza o mai bună delimitare a atribuţiilor Executivului şi reţelelor private privind combaterea ameninţărilor la adresa infrastructurilor-cheie, precum oleoductele, principalele linii electrice sau reţelele financiare. ”Am temeri ca lipsa de legislaţie să nu afecteze capacitatea de a ne apăra ţara în aceste domenii", a notat şeful NSA. ”Ţinând cont de situaţia actuală, trebuie să fim transparenţi în această problemă, pentru ca americanii să înţeleagă şi să sprijine demersurile noastre”, a subliniat oficialul american.

SPIONAJ ÎN UNIVERSITĂŢI Temerea de spioni şi spionaj este mare. Un profesor universitar chinez care s-a refugiat recent în SUA a avertizat în privinţa prezenţei unor spioni chinezi în cadrul universităţilor americane şi a pledat pentru prudenţă în cooperarea între universităţi. Xia Yeliang este unul dintre semnatarii Cărţii 08, o petiţie care îndeamnă la reforme în China, parafată de asemenea de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Liu Xiaobo, aflat în continuare în închisoare. Xia Yeliang, un economist, a fost demis în octombrie de la Universitatea din Beijing, una dintre cele mai prestigioase instituţii din China, şi s-a refugiat în SUA, luna trecută. Cercetător invitat de mai multe universităţi americane, Xia Yeliang a anunţat că a primit informaţii despre prezenţa unor spioni în universităţile americane, trimişi de regimul de la Beijing.

Taguri articol


12