Nu de puține ori, cadrele medicale din țară, fie medici, fie asistenți medicali, în special din Urgențele spitalelor, sunt supuse unor acte de violență, atât de natură fizică, cât și verbală. Și cadre medicale din Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) din Constanța au fost victime ale acestor agresiuni. ”Suntem înjurați, îmbrânciți, ba mai mult, în urmă cu câțiva ani, am fost amenințați. S-a aruncat cu un scaun înspre noi”, a spus un cadru medical constănțean. Dar cel mai mult, spune acesta, predomină agresiunea de natură verbală. ”Sunt situații când nici nu mai auzim, presiunea este atât de mare că nu mai știm ce să facem”, a adăugat cadrul medical. Pentru că situația este întâlnită tot mai frecvent în ultimii ani, în multe dintre unitățile sanitare din țară, federația „Sanitas“ a lansat, pe 25 ianuarie, campania „Nu agresați cadrele medicale“, ce are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și care să descurajeze violența de orice natură. Potrivit președintelui ”Sanitas”, Leonard Bărăscu, lipsa de protecție a corpului medical la locul de muncă și agresiunile, din ce în ce mai dese, indică necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajații din sistemul sanitar împotriva agresiunilor verbale și fizice.
STATISTICI Studiile recente au arătat ca aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic. ”Timpul de așteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajații din sistem sunt agresați (studiul este realizat de Colegiul Medicilor București în 2015). Din păcate, foarte puțini depun plângeri”, a declarat, într-o conferință de presă, liderul ”Sanitas”.
DEZBATERI ȘI LA CONSTANȚA ”Sanitas” va organiza o serie de dezbateri cu reprezentanții autorităților statului, manageri de spitale și angajați din sistem, pentru identificarea tuturor situațiilor conflictuale care conduc la acte de violență și a posibilelor soluții pentru prevenirea acestora. Prima dezbatere de acest fel va avea loc la Alba Iulia, pe 2 februarie, și va fi urmată de dezbateri la Constanța, Iași, Cluj. ”Este importantă definirea unor politici care să asigure un mediu de muncă protejat, să fie adoptate instrumente adecvate de protecție a angajaților, și anume: canale de comunicare, monitorizare, măsuri de securitate. Este important să fie încheiate acorduri cu autoritățile publice. Un alt obiectiv al campaniei vizează comportamentul pacientului în unitățile sanitare. Ne dorim ca pacienții să înțeleagă că avem nevoie de cooperare, avem nevoie de un limbaj și un comportament decente atunci când ne desfășurăm profesia”, a spus Bărăscu.
PERSONALUL MEDICAL AGRESAT VA PUTEA APELA LA UN TELVERDE CU AJUTORUL CĂRUIA SĂ FIE CONSILIAT
La rândul său, prim-vicepreședintele ”Sanitas”, Marius Sepi, a declarat că motorul de pornire a campaniei l-a constituit incidentul petrecut în decembrie 2015 la Spitalul ”Elias”, când un pacient internat în secția de neurologie a agresat fizic două asistente. ”Ne-am dat seama că am ajuns la limita suportabilității. (...) Avem nevoie de dezbateri în așa fel fel încât să fim siguri că la finalul primei etape a campaniei vom avea un tablou complet, astfel încât cei care ne-au promis că ne vor sprijini să scoată un proiect legislativ prin care să ne putem proteja mult mai bine colegii, să conștientizăm pacienții că suntem oameni care pun suflet și să încercăm în condițiile actuale să facem tot ce depinde de noi”, a explicat Sepi.
Președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu, a dat asigurări că va sprijini demersul lor. ”Chiar dacă am modificat Legea 95 (Legea Sănătății - n.r.) și am spus că infracțiunile cu agresiuni vor fi pedepsite, probabil că va trebui să mergem inclusiv către modificarea Codului Penal, astfel încât, așa cum la polițistul în desfășurarea activității, dacă este agresat, pedepsele sunt dublate, tot așa și pentru personalul medical și poate pentru personalul din educație, în momentul în care este agresat, pedepsele să fie mai drastice”, a susținut Buicu, citat de Agerpres.