Nu ai obținut rezultatele dorite la examene? Nu e un capăt de țară!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Psihologii au soluția

Nu ai obținut rezultatele dorite la examene? Nu e un capăt de țară!

Educație 08 Iulie 2016 / 08:00 1424 accesări

Psihologul Cristina Dincu: “Niciun examen nu ar trebui privit ca un capăt de țară, pentru că acesta se poate relua, un examen picat nu înseamnă că s-a închis drumul vieții, nici că ți-ai ratat cariera”

Psihologul Cristina Dincu:  “Niciun examen nu ar trebui privit ca un capăt de țară, pentru că acesta se poate relua, un examen picat nu înseamnă că s-a închis drumul vieții, nici că ți-ai ratat cariera”

Examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională reprezintă două praguri care au ajuns să fie considerate definitorii pentru viitorul unui tânăr. În trecut, de diploma de Bacalaureat atârna viitorul unui tânăr, iar pentru mulți adulți din societatea românească, această mentalitate s-a păstrat, de aceea consideră că dacă ai diploma de Bacalaureat în buzunar te poți angaja mai ușor, poți accede spre studiile superioare, ba chiar și posibilitățile de a te angaja în străinătate par mai mari. Psihologii spun că un eșec la Bacalaureat nu ar trebui privit ca pe un capăt de țară, iar părinții ar trebui să le explice copiilor foarte bine asta și să îi sprijine în această perioadă dificilă pe care o parcurg adolescenții.

Dacă, în cazul absolvenților de clasa a VIII-a, nota de la Evaluare influențează liceul și profilul pe care tânărul le va urma în următorii 4 ani, în cazul Bacalaureatului, diploma atestă că au competențele necesare pentru viața de adult. În trecut, de diploma de Bacalaureat atârna viitorul unui tânăr, iar pentru mulți adulți din societatea românească, această mentalitate s-a păstrat, de aceea consideră că dacă ai diploma de Bacalaureat în buzunar te poți angaja mai ușor, poți accede spre studiile superioare, ba chiar și posibilitățile de a te angaja în străinătate par mai mari. Din această cauză, în anii trecuți, au fost mai multe cazuri de tineri care au fugit de-acasă sau au încercat să se sinucidă după ce au aflat rezultatele de la Bacalaureat.

PUNEM O PRESIUNE PREA MARE PE ADOLESCENȚI

Totuși, presiunea societății poate deveni o povară pentru tineri, stresându-i suplimentar, iar un eșec la unul dintre aceste examene îi poate aduce în pragul depresiei. Psihologii spun că cei care au puterea să îl ajute pe tânăr să depășească momentul picării unui examen important sunt părinții, care ar trebui să fie alături de propriul copil. ”Bacalaureatul a fost dintotdeauna un examen important pentru că a fost considerat trecerea de la un statut social la altul. Acum nu mai este așa mare trecere între statutul de elev și cel de student, dar părinții mai conservatori continuă să îl privească ca pe un prag important. Rolul părintelui este foarte important, acesta trebuie să aibă o relație bună cu propriul copil dintotdeanua, să îl ajute, să îl sprijine în căutarea mai multor soluții pentru viitorul său”, a explicat, pentru ”Telegraf”, psihologul Cristina Dincu. Aceasta a precizat că tinerii au nevoie de îndrumare, pentru a-și descoperi aptitudinile, pentru a-și dezvolta și valorifica acele calități și a trece peste perioada aceasta mai stresantă. ”Să nu uităm că vorbim despre niște tineri aflați la o vârstă dificilă, adolescența, care vine cu frământări, cu căutarea sinelui, cu dorința de a experimenta, în perioada aceasta trebuie să ia decizii importante pentru viața lor, trebuie să susțină aceste examene, este multă presiune pe ei”, a precizat specialistul.

UN EXAMEN PICAT NU ESTE UN CAPĂT DE ȚARĂ

Pentru tinerii mai emotivi, mai timizi, perioada aceasta este cu atât mai grea. ”Se poate întâmpla ca un copil bine pregătit, dar emotiv, cu o tendință spre perfecționism transmisă de la părinți sau intrinsecă, din cauza presiunii pentru un rezultat bun să nu reușească să depășească bariera emoțională și să obțină note mai slabe decât se aștepta”, a explicat Cristina Dincu. Pentru a evita astfel de situații, părinții care observă la copilul lor o emotivitate prea mare ar trebui să apeleze din timp la ajutorul specializat al psihologului pentru a remedia această stare. ”În general, niciun examen nu ar trebui privit ca pe un capăt de țară, pentru că acesta se poate relua, un examen picat nu înseamnă că s-a închis drumul vieții, nici că ți-ai ratat cariera. Părinții trebuie să îi învețe pe copii că trebuie mereu să aibă și planul B, C și D. Asta înseamnă că îl înveți pe copil să se adapteze, să nu rămână blocat într-o situație și să caute soluții”, a spus psihologul.

TINERII SE DECLARĂ LIBERI SĂ ÎȘI ALEAGĂ FACULTATEA PE CARE O VOR URMA

Potrivit unui studiu realizat de D&D Research la inițiativa Universității Româno-Americane, 96,3% dintre tineri au ultimul cuvânt în alegerea universităţii, părinţii situându-se pe locul secund, într-o proporţie de doar 3,7%. Acelaşi raport arată şi criteriile importante de care ţin cont viitorii studenţi când vine vorba de alegerea facultăţii şi care îi influenţează în setarea opţiunilor. Pe primul loc se situează un campus modern, dar tinerii își doresc și burse de studii şi locuri fără taxă. Când vine vorba despre criteriile ce ţin de succesul profesional adus de universitatea pe care ar vrea să o urmeze, cel mai important pentru tineri este în continuare să aibă şanse mari de angajare imediat după absolvire, dar și să aibă parteneriate cu firme care oferă internship-uri. Astfel, peste 60% au drept criteriu personal în alegerea universităţii să fie într-un oraş cu potenţial profesional. Studiul a fost realizat în perioada aprilie - mai 2016 şi este reprezentativ la nivel naţional pentru oraşe cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologică a fost efectuată telefonic pe 675 de persoane, tineri de 16-23 ani (50%) şi părinţi cu copii între 16-23 ani (50%).



12