Persoanele care, din diverse motive, nu au muncit suficient de mulți ani până la vârsta pensionării își pot cumpăra vechimea necesară pentru a ieși la pensie. Legea care permite cumpărarea de vechime în muncă a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, ceea ce înseamnă că va intra în vigoare în scurt timp.
Dacă, de-a lungul timpului, ați avut perioade lungi în care nu ați lucrat și, în consecință, riscați să nu îndepliniți stagiul complet de cotizare până la vârsta de pensionare, nu mai aveți de ce să vă faceți griji. Veți avea posibilitatea, practic, să vă cumpărați ani de vechime în muncă, astfel încât să vă puteți completa stagiul de cotizare pentru a ieși la pensie. Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 19 octombrie, legea care permite cumpărarea vechimii în muncă. Asta înseamnă că, în trei zile de la publicarea în „Monitorul Oficial“ (ce va avea loc, cel mai probabil, joi, 20 octombrie), documentul va intra în vigoare.
CUM ÎȚI CUMPERI VECHIMEA
Reamintim că legea care permite cumpărarea vechimii în muncă prevede ca, în maximum șase luni de la intrarea actului normativ în vigoare, oamenii care nu au ieșit încă la pensie pot să încheie un contract de asigurare socială în care se angajează că vor plăti contribuțiile aferente ultimilor cinci ani. Această plată poate fi efectuată într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative. Potrivit inițiatorilor, legea îi avantajează pe oamenii care are au lucrat în străinătate și nu au contribuit la fondul de asigurări sociale timp de mai mulți ani. Avantajate sunt și femeile care au fost casnice o bună perioadă din viața lor, persoanele care au lucrat în regim sezonier sau care au intrat în câmpul muncii mai târziu. Proiecte normative pe această temă au fost depuse și în 2011, 2012 şi 2015, dar toate au fost respinse, aleșii de la acea vreme acuzând că inițiativa este inechitabilă.
Citește și: