„Nu antibiotice la întâmplare!“, o campanie a Ministerului Sănătății

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Nu antibiotice la întâmplare!“, o campanie a Ministerului Sănătății

Sănătate 21 Noiembrie 2016 / 17:00 446 accesări

Ministerul Sănătății a lansat, luni, campania "Nu antibiotice la întâmplare!", care are rolul de a informa asupra riscului consumului inutil de antibiotice. "Încercăm să ne adresăm cât mai multor categorii: medicilor, pacienților, producătorilor. Încercăm să îi facem pe toți să înțeleagă că, pentru a conserva eficiența antibioticelor, acestea trebuie utilizate doar atunci când sunt necesare. Utilizate atunci când nu este nevoie de ele, nu au cum să aibă eficiența dorită, dar au riscuri foarte mari", a explicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o conferință de presă.

Campania constă în difuzarea unui spot TV produs sub coordonarea Ministerului Sănătății și în distribuirea de cutii de pseudo-medicamente pe care este scris "Nu antibiotice la întâmplare!” și în care sunt inserate flyere de informare. "Avem pentru medicii de familie 12.000 de cutii, avem pentru medicii prescriptori în spitale 13.000 de cutii și avem pentru pacienți 25.000 de cutii, care vor fi distribuite de către asociațiile de studenți mediciniști și studenții de la Farmacie. Vom avea 10.000 de postere în spitale", a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, cu cât antibioticele sunt folosite mai frecvent, cu atât rezistența bacteriană la ele este accelerată și astfel s-a ajuns ca în ultimele decenii acest lucru să se amplifice.

Vlad Voiculescu a mai explicat că sunt boli și intervenții medicale majore care afectează apărarea anti-infecțioasă a organismului, imunitatea, și fac ca viața pacientului să depindă de antibiotice. Boli grave cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau îngrijirea prematurilor riscă să devină fie greu de tratat, fie imposibil de tratat din cauza creșterii rezistenței la antibiotice a bacteriilor periculoase care pot infecta acești pacienți, a susținut el.

Voiculescu a afirmat că peste 90% din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecții tratate la domiciliu. "Pe de o parte, pacienții și familiile lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să li se elibereze aceste antibiotice fără prescripție medicală. Pe de altă parte, prescriptorii recomandă antibiotice inutile din mai multe motive: fie din lipsa informațiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie din cauza persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a nu greși, teama de a fi culpabili dacă nu le prescriu. (...) Dacă nu se vor lua măsuri energice, estimările arată că în anul 2050 în toată lumea se vor înregistra cel puțin 10 milioane de decese produse de infecții cu germeni rezistenți", a atenționat ministrul Sănătății.

Gabriel Popescu, consilierul ministrului Sănătății, a spus că România a atins al doilea nivel de consum de antibiotice la mia de locuitori între statele UE. "Asta înseamnă în termeni mai simpli că peste 600.000 de români iau în fiecare zi antibiotice sau, altfel spus, că într-un an de zile media este de cam 12 zile de tratament antibiotic pentru fiecare concetățean al nostru", a declarat medicul.

Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a vorbit la conferința de presă despre fiul său, care a decedat în urma incendiului din clubul Colectiv de acum un an și care "după trei săptămâni de spitalizare a murit cu cinci bacterii". "Între timp am aflat că aceste bacterii se dezvoltă și din cauza neadministrării corecte a antibioticelor. (...) Copilul meu a fost tratat din primele săptămâni de internare cu antibiotice date preventiv, pentru că nu erau analize făcute (...). Odată ajunși în străinătate, pacienții nu au mai beneficiat de același tratament. Acolo de bază erau igiena, izolarea și de-abia la urmă antibioticul. (...) Atât eu, personal, cât și asociația pe care o conduc dorim să ne implicăm în astfel de programe de atenționare a populației, de schimbare în bine a ceea ce nu se întâmplă bine în sistemul medical. Aceste antibiotice luate în abuz, din păcate, nu sunt cea mai bună cale", a afirmat președintele Asociației Colectiv GTG 3010.



12