Mișcarea de Protecția Consumatorilor (MPC) a stabilit ca tema Zilei Mondiale a Protecției Consumatorilor pentru 2016 să fie “NU antibioticelor în mâncare!”. Astfel, specialiștii MPC vor realiza la nivel global campanii de conștientizare a companiilor de tip fast food de a se angaja în vedera stopării în comercializare a preparatelor din carne ce a fost tratată cu antibiotice cu uz important în medicina umană.
DE CE ESTE IMPORTANT? ”Situația ne afectează pe fiecare în parte. Rezistența la antibiotice se dezvoltă și se răspândește la niveluri periculos de înalte în lumea întreagă, cu o rată ce nu poate fi stăpânită prin dezvoltarea de noi medicamente. Fără adoptarea unor contra-măsuri urgente în acest sens, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că ne îndreptăm spre o eră post-antibiotic, în care medicamentele importante nu vor mai avea efect, iar infecțiile comune și rănile minore vor putea cauza din nou decesuri”, potrivit unui comunicat al MPC. Tot specialiștii MPC spun că creșterea rezistenței la antibiotice este cauzată de utilizarea excesivă a acestora. Aproximativ jumătate din antibioticele produse la nivel global sunt utilizate în agricultură, unde cea mai mare parte din acestea sunt folosite mai degrabă pentru o creștere rapidă și pentru prevenție, decât pentru tratarea bolilor. ”În ciuda îngrijorării la nivel global cu privire la utilizarea excesivă de antibiotice în agricultură, aceasta se preconizează că va crește cu două treimi până în 2030, de la 63.200 tone în 2010, la 105.600 tone în 2030”, potrivit doumentului citat. Consumatorii au un rol important în determinarea companiilor de produse alimentare să facă modificările necesare pentru a opri amenințarea globală privind sănătatea publică și pentru a proteja utilizarea eficientă a medicamentelor pe viitor. Precizăm că nu este pentru prima dată când se trage un semnal de alarmă asupra acestei probleme cu care începe să se confrunte omenirea.