Locuitorii din Movila Verde s-au plâns că apa potabilă este o adevărată sursă de îmbolnăvire după ce două tinere au fost spitalizate cu hepatita A, o boală contagioasă, fiind cunoscută şi sub denumirea populară de boala mâinilor murdare. Imediat, echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dar şi ale SC RAJA SA Constanţa au întreprins verificările care se impun în astfel de situaţii, fiind prelevate probele necesare şi trimise spre analize în laboratoarele specializate şi acreditate. După sosirea rezultatelor, atât SC RAJA Constanţa, cât şi DSPJ au dat acelaşi verdict: apa este în parametri normali şi nu ridică vreo problemă. “Serviciile de alimentare cu apă sunt de o importanţă majoră şi sunt vitale pentru asigurarea calităţii vieţii în toate formele ei. În acest context, SC RAJA SA Constanţa a acordat şi acordă în permanenţă o atenţie maximă problemelor de sănătate publică. Ca atare, monitorizarea şi menţinerea calităţii apei potabile sunt necesităţi primordiale, pe care se bazează întreaga activitate a societăţii”, subliniază purtătorul de cuvânt al societăţii, Irina Oprea. De altfel, RAJA Constanţa este prima din ţară la nivelul căreia s-a înfiinţat un Serviciu de Calitate, ai cărui reprezentanţi monitorizează şi analizează, în laboratoare acreditate RENAR, indicatorii chimici, fizici şi biologici ai apei potabile, indicatori care atestă potabilitatea finală a apei livrate.
CALITATEA APEI POTABILE FURNIZATE DE RAJA CONSTANŢA ESTE MONITORIZATĂ ÎN PERMANENŢĂ LA STANDARDE EUROPENE
În plus, pentru o monitorizare cât mai exactă, între RAJA Constanţa şi Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa există o colaborare foarte strânsă, medicii realizând un supracontrol asupra monitorizării calităţii apei potabile.
FĂRĂ CONTAMINARE MICROBIOLOGICĂ Pentru localitatea Movila Verde – comuna Independenţa din judeţul Constanţa, analizele efectuate de RAJA sau DSP nu au reliefat niciodată o contaminare microbiologică. De asemenea, sistemul de distribuţie este unul închis, ce asigură alimentarea cu apă a întregii localităţi. „În cazul în care ar fi existat o problemă cu apa livrată de societatea noastră trebuiau să existe cazuri de hepatită în număr mult mai mare şi disipate la nivelul întregii localităţi. Ideea că infestarea apei ar proveni de la un complex porcicol din zonă nu este fundamentată atât timp cât vorbim de un puţ betonat ce extrage apa de la aproximativ 150 metri adâncime”, spune Irina Oprea.
ANCHETA DSPJ Ancheta epidemiologică efectuată de către specialiştii DSPJ, zilele trecute, a subliniat încă o dată faptul că apa livrată de RAJA în sistem centralizat, din punctul de vedere al calităţii, inclusiv microbiologic, răspunde celor mai exigente cerinţe de sănătate publică şi calitate. Reprezentanţii DSP au susţinut şi susţin în continuare că cele două cazuri de hepatită A confirmate nu au nicio legătură cu apa distribuită de RAJA în sistem centralizat. Reamintim că cele două fete sunt în prezent internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, unde se află sub tratament de specialitate, starea lor de sănătate fiind sub control.