Ziua de 1 Martie aduce, cel puţin simbolic, primăvara, vremea frumoasă şi reînviere naturii după iarna lungă şi grea. Există o serie de superstiţii şi tradiţii care trebuie respectate pe 1 Martie. De 1 Martie, femeile primesc mărţişoare, legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază, de obicei, flori timpurii de primăvară.
În unele zone ale ţării, scopul purtării Mărţişorului este să-ţi apropii soarele. Aşa te faci prieten cu soarele.
Un alt obicei de la sate este ca oamenii să pună copiilor mărţişoare, ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele îl poartă ca să nu le ardă soarele.
Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele. După, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc.
LEGENDA MĂRŢIŞORULUI
Potrivit legendelor românești, în vechime, mărțișorul se confecționa din două fire răsucite de lână colorată de culoare albă și neagră sau albă și albastră și se dăruia în prima zi a lunii martie, fiind legat de legenda Babei Dochia.
O altă legendă, făcând referire tot la Baba Dochia, pomeneşte de un tânăr pe nume Mărţişor, care i-a oferit o floare albă şi alta roşie nurorii Babei Dochia, atunci când aceasta se străduia să spele lână neagră în râu. Baba Dochia voia ca nora sa să spele lâna neagră până ce aceasta ar fi devenit albă. După ce femeia s-a chinuit două zile fără niciun rezultat, un tânăr pe nume Mărţişor şi-a făcut apariţia lângă ea şi i-a oferit o floare albă. Lâna nurorii s-a făcut instant albă ca omătul. Ajunsă acasă, însă, Baba Dochia a trimis-o pe noră din nou la râu, pentru a spăla lâna până ce aceasta se va fi înnegrit. La râu, nora Babei Dochia îl întâlni din nou pe Mărţişor care, de această dată, îi oferi o floare roşie. Iar lâna nurorii se făcu neagră ca tăciunele. De unde şi concluzia că Mărţişor aduce noroc şi bucurie.