Nu calculatorul bagă copiii în depresie, ci părinții

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nu calculatorul bagă copiii în depresie, ci părinții

Social 09 Noiembrie 2016 / 17:17 1317 accesări
Psihologul Nicoleta Burlacu: „Am văzut copii care pur și simplu se uitau în gol la ecranul PC-ului, fără să facă nimic. Este un semn clar de depresie, nu de dependență“

Psihologul Nicoleta Burlacu: „Am văzut copii care pur și simplu se uitau în gol la ecranul PC-ului, fără să facă nimic. Este un semn clar de depresie, nu de dependență“

Dacă acum 20 sau 30 de ani copiii puneau accent pe jocurile fizice, implicit pe interacţiunea reală, în prezent, interacţiunea socială se află la cote mult mai mici, iar asta cauzează, în rândul a tot mai mulți copii, frustrări, stări depresive şi anxietate. În opinia psihologului Nicoleta Burlacu, nu evoluţia tehnologică este cauza închiderii tinerilor în ei, ci timpul mult mai puţin pe care îl petrec părinţii cu ei - „Pentru a nu se simţi vinovaţi de situaţie, mulţi părinţi au tendinţa să dea vina pe tehnologie pentru introvertirea copiilor lor. În realitate, lucrurile stau pe dos. Folosirea în exces a tehnologiei este doar un refugiu al tânărului din ziua de azi, care speră că, prin această metodă, îşi poate satisface nevoile emoţionale şi de comunicare. Dependenţa de tehnologie este doar un efect, şi nu un factor declanșator. Din cauza premizei greşite de la care se pleacă, însă, mulţi părinţi recurg câteodată la gesturi extreme, rupându-i total pe copii de tehnologie“. Burlacu crede că ruperea totală şi abruptă de un obicei sau chiar de o dependenţă îi poate accentua tânărului stările depresive şi anxioase - „Tehnologia face parte din viaţa noastră, fie că suntem tineri sau adulţi. Nu putem nega sau ignora evoluţia tehnologică, ci trebuie să o îmbrăţișăm şi să o canalizăm în scopuri constructive. În cercetările mele, am observat - nu de puţine ori - copii care pur şi simplu se uitau în gol la ecran, fără să facă nimic. Nu putem spune despre ei că erau dependenți de tehnologie, deoarece nici măcar nu o foloseau, dar era refugiul lor... așa se simțeau confortabil. E un semn că au depășit starea de frustrare, s-au resemnat și au avansat către depresie“. Specialistul le recomandă părinţilor să stabilească reguli clare în relaţia cu copiii lor, în privinţa momentelor şi duratei de folosire a tehnologiei, încă de la vârste foarte fragede, deoarece comportamentele sunt mai uşor de modelat atunci - „Pe de altă parte, implementarea tehnologiei în școli trebuie încurajată, deoarece mijloacele clasice de învățare și-au dovedit ineficacitatea“.

Taguri articol


12