Duminică, în Kârgâzstan au avut loc alegeri prezidenţiale. Observatorii europeni prezenţi în Kârgâzstan au constatat „probleme procedurale semnificative și numeroase” în timpul scrutinului, dar au salutat transferul pașnic de putere din fosta republică sovietică, relatează agenția de presă Reuters. Potrivit rezultatelor parțiale, Sooronbay Jeenbekov a câștigat scrutinul prezidențial din Kârgâzstan cu aproape 55% din voturi, un rezultat care vine împotriva previziunilor dinaintea alegerilor, în timp ce liderul opoziției, Omurbek Babanov, și-a recunoscut înfrângerea, dar a precizat că va investiga neregulile înregistrate. „Votul a fost competitiv și candidații au putut, în general, să își facă campanie în mod liber”, a subliniat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Totuși, presiunile asupra alegătorilor și cumpărarea de voturi rămân motive de îngrijorare, a precizat OSCE.
Alegerile „au contribuit la consolidarea instituțiilor democratice prin asigurarea unui transfer de putere pașnic”, se mai menționează în declarația OSCE. O confirmare oficială a rezultatelor scrutinului este așteptată în termen de o săptămână.
Considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Kârgâzstan, Omurbek Babanov s-a declarat sigur înaintea alegerilor că va câștiga și a acuzat serviciile de securitate că „pregătesc provocări” pentru a influența scrutinul în favoarea lui Jeenbekov, candidatul Partidului Social-Democrat și susținut de președintele în exercițiu, Almazbek Atambaev. Acesta din urmă a promis alegeri corecte, dar duminică a anunțat că au fost arestați responsabili politici care, conform autorităților, puneau la cale incidente după închiderea secțiilor de votare. În Kârgâzstan, mandatul prezidențial durează șase ani.