În România, gripa este supravegheată în mod specific de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, anunță Ministerul Sănătății (MS), într-un comunicat. MS subliniază că, începând din 28 septembrie 2015, CNSCBT emite rapoarte săptămânale privind evoluția gripei și semnalează MS situațiile care pot pune problema evoluției epidemice a acestei infecții. În acest moment, nu există informații legate de iminența apariției unei epidemii de gripă, potrivit MS. Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendinţă de creştere semnificativă. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și până în 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 de cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel național. Numărul total de infecții respiratorii acute este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeași săptămână din 2015 și cu 11% mai mare decât cel din săptămâna precedentă. ”Pentru sezonul 2015-2016, MS a achiziţionat inițial un număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc”, potrivit documentului citat. Vaccinul gripal distribuit în acest an conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1, precizează specialiști ai MS, în comunicat.
VACCINARE Ca în fiecare an, campania de vaccinare a MS se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. MS anunță că sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC. Având în vedere situația din Ucraina, unde virusul AH1N1 a ucis peste 100 de oameni, MS a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică și nespecifică a gripei (purtarea echipamentului de protecție, limitarea circulației bolnavilor și aparținătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) și să raporteze zilnic orice caz cu evoluție și simptomatologie asemănătoare gripei.
Precizăm că în Suceava este stare de alertă din cauza gripei porcine. În Vama Siret a fost instalat un punct sanitar cu materiale dezinfectante.
Citește și: