Un îngrijitor american ce fusese în Sierra Leone a fost plasat de ieri sub observaţie în Nebraska, SUA, după ce a fost expus la virusul Ebola. Pacientul, a cărui identitate nu a fost comunicată, nu prezintă deocamdată simptome de îmbolnăvire. Centrul Medical Nebraska, instituţie echipată special pentru a îngriji bolnavii infectaţi cu Ebola, a mai tratat deja trei astfel de pacienţi. Doi au supravieţuit, dar al treilea, un medic din Sierra Leone, rezident american ce lucra la spitalul Connaught din Freetown, a decedat în luna noiembrie. Pe de altă parte, infirmiera britanică contaminată cu virusul Ebola, plasată în izolare la un spital din Londra, rămâne în stare critică, la o săptămână de la întoarcerea sa din Sierra Leone.
Epidemia de febră hemoragică a provocat cel puţin 7.890 de morţi dintr-un total de 20.171 de cazuri înregistrate în cele trei ţări cele mai afectate, Guineea, Liberia şi Sierra Leone, potrivit ultimului bilanţ al Oganizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Boala trebuie învinsă pentru că nu există plan B împotriva Ebola - este îndemnul noului șef al Misiunii ONU pentru lupta împotriva Ebola (UNMEER), Ismail Ould Cheikh Ahmed. Originar din Mauritania, acesta a fost numit la conducerea UNMEER la începutul lunii decembrie, de către secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, înlocuindu-l astfel pe americanul Anthony Banbury. UNMEER, cu sediul în capitala statului Ghana, conduce eforturile internaționale împotriva virusului Ebola, considerat unul din cele mai periculoase din istorie.
EPIDEMIE DE GRIPĂ ÎN SUA 2014 va rămâne în istorie legat de răspândirea virusului Ebola în Africa de Vest. Impactul mediatic al epidemiei a fost atât de mare încât revista ”Time” a decretat Persoana Anului pe ”Luptătorul împotriva Ebola”, apreciind eforturile și generozitatea personalului medical ce face miracole în condiții și infrastructuri precare.
Pe cât de gravă este epidemia de Ebola, alte boli sunt mult mai periculoase și riscă să nu fie luate în serios, cu implicații foarte grave asupra populației. SUA este prima dintre țările occidentale care a decretat epidemia de gripă de sezon. Anunțul a fost făcut imediat după Crăciun, după ce s-au înregistrat 20.115 cazuri confirmate în 22 de state americane. Se pare că tulpina care circulă anul acesta este un subtip de H3N2, asociat cu cele mai multe cazuri de decese. Doar trei mari producători farmaceutici, AstraZeneca, GlaxoSmithKline și Sanofi, produc vaccinuri care vizează această tulpină, ceea ce poate conduce la o minicriză pe piața medicamentelor, până când și celelalte companii își vor putea schimba prescripțiile.