NU “experimentului Ministerului Sănătăţii sub titlu de reformă!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
NU distrugerii medicinii primare!

NU “experimentului Ministerului Sănătăţii sub titlu de reformă!”

Eveniment 14 Februarie 2011 / 00:00 571 accesări

Reprezentanţii Senatului Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Consiliului director al Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF), Comisiei de medicina familiei a Colegiului Medicilor din România (CMF-CMR) s-au reunit, sâmbătă, în şedinţă comună, tocmai pentru a dezbate gravele probleme din medicina primară, dar şi pentru a împiedica măsurile care ar putea fi luate de decidenţii politici, stabilind, la rândul lor, măsuri radicale. “Degradarea progresivă a situaţiei medicinei de familie, în România, dar şi a sistemului medical în general, a atins cote alarmante. Considerată baza piramidei oricărui sistem medical normal structurat, medicina de familie este astăzi minimalizată. Se încearcă deprofesionalizarea medicilor, umilirea şi învinovăţirea lor ca metodă de mascare a incapacităţii decidenţilor din Sănătate”, susţin atât preşedintele SNMF, dr. Rodica Tănăsescu, cât şi preşedintele FNPMF, dr. Doina Mihăilă. Totodată, cele două reprezentante spun că asistenţa primară cunoaşte, astăzi, în România, nivelul cel mai scăzut de finanţare şi scăderea cea mai agresivă a veniturilor din sistem, în comparaţie cu a altor specialităţi, de altfel, şi ele grav subfinanţate. Organismele reprezentative pentru medicina familiei constată ca “s-a ajuns la un nivel al lipsei de comunicare cu decidenţii din sănătate, care nu mai poate fi tolerat”. Oficialii medicinii primare spun că situaţiei financiare i se adaugă şi accentuarea încărcării birocratice şi lipsa de viziune a Ministerului Sănătăţii (MS) şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în ceea ce priveşte locul şi rolul asistenţei medicale primare.

MEDICII DE FAMILIE, SUSŢINUŢI DE REPREZENTANŢII ASOCIAŢIEI NAŢIONALE PENTRU PROTECŢIA PACIENŢILOR ŞI AI ASOCIAŢIEI PROFESIONALE A MEDICILOR DIN AMBULATOR

Medicii de familie şi-au adus aminte că, începând cu 30 decembrie 2010, MS şi CNAS au elaborat “o adevărată avalanşă de acte normative, unele deja publicate, altele încă în proiect, acte care demonstrează, fără dubiu, dezavantajarea evidentă a celor pe care îi vizează, în primul rând – pacienţii şi dispreţul faţă de medici, adesea în contradicţie cu Constituţia ţării, cu legile şi directivele europene, lipsa oricărei legături cu activitatea din cabinete, lipsa oricărei consultări cu cei direct implicaţi – medicii şi societatea civilă”. Medicii de familie au trecut în revistă toate doleanţele, de la contractul cadru, pe doi ani, care nu face altceva decât să “decapiteze liberalismul profesiei medicale, să afecteze drepturile pacienţilor şi să încerce subjugarea birocratică a medicilor din asistenţa primară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea”. De asemenea, actele normative privind informatizarea aruncă povara finanţării Programului de Informatizare asupra medicilor care, pe lângă falimentarea evidentă, vor fi din nou deprofesionalizaţi, fiind obligaţi să presteze servicii care nu au legătură cu pregătirea profesională specifică. Medicii nu sunt de acord nici cu impunerea muncii forţate, prin instituirea obligativităţii permanenţei, fără asigurarea unei finanţări decente şi a condiţiilor legale de funcţionare a centrelor de permanenţă. “În mod ilegal, se precizează că dacă medicii nu doresc un al doilea contract pentru permanenţă, vor fi penalizaţi cu 10% în primul contract, cel de asistenţă medicală primară”, se plâng medicii. Şi exemplele au continuat, toate făcând referire la transformarea medicilor de familie în cerberi meniţi să sorteze acordarea asistenţei medicale în opoziţie cu legile României.

“NU MAI AVEM CE PIERDE”. Reprezentanţii medicinii primare susţin că au solicitat, de nenumărate ori, să participe la elaborarea actelor normative pentru a oferi MS şi CNAS perspectiva lor, de la nivelul pacientului – adevăratul beneficiar al tuturor măsurilor ministeriale, însă de fiecare dată au fost ignoraţi, în ciuda protocoalelor semnate cu autorităţile. În aceste condiţii, medicii de familie din România consideră că au ajuns la capătul răbdării. “Nu mai avem ce pierde. Este vorba atât de hotărârile, cel puţin abuzive ale ultimelor luni, cât şi de falimentul evident al cabinetelor noastre. Ne este afectată profesia, suntem puşi să plătim Programul de Informatizare al MS şi să „edităm carduri”, în loc să consultăm pacienţii, ni se impune munca forţată fără asigurarea celor necesare, suntem umiliţi, în permanenţă, aruncând vina dezastrului din sistem asupra medicilor. Se doreşte să semnăm cu mâna noastră un contract ce ne va duce la faliment, care ar afecta serviciile medicale şi tratamentele pe care trebuie să le oferim pacienţilor, ne-ar pune în imposibilitatea să ne întreţinem cabinetele, să afectăm situaţia financiară a asistentelor noastre, a personalului nemedical şi a noastră. Refuzăm să fim părtaşi la experimentul pe care MS doreşte să îl impună românilor sub titlul de „reformă””, susţin medicii de familie.

MĂSURI RADICALE. Toţi cei prezenţi la întrunire au decis un set de măsuri pe care Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din România îl susţine. Mai întâi, medicii de familie vor să acţioneze în justiţie toate actelor normative ce încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor, dar şi să sesizeze UE privind gravele încălcări ale directivelor europene. De asemenea, ei vor să solicite organismelor de control abilitate să verifice modul în care MS şi CNAS au gestionat banii contribuabililor, să solicite intervenţia primului ministru pentru a rezolva modul haotic în care MS înţelege să gestioneze criza sistemului sanitar. Nu în ultimul rând, medicii de familie vor să solicite sprijinul pacienţilor prin informarea lor directă şi strângerea de semnături privind nemulţumirea lor asupra lipsei de transparenţă, a modului în care banii lor sunt gestionaţi de către MS şi CNAS. Ei nu au renunţat nici la ideea de a depune, masiv, cereri de obţinere a certificatelor de conformitate şi facilitarea emigrării către ţările în care respectul faţă de profesiunea medicală este normal. Medicii de familie vor cere şi ajutorul mass-media şi al societăţii civile pentru oprirea tăvălugului legislativ ministerial. “Împreună cu colegii de alte specialităţi ne vom opune încercărilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune între specialităţi. Noi toţi suntem medici şi înţelegem cel mai bine că nu putem fi separaţi şi, cu atât mai puţin, manipulaţi”, susţine oficialii medicilor de familie. Printre măsuri se mai numără: atacarea în instanţă a oricărui control injust sau ilegal la ordinul Ministerului şi CNAS; refuzarea categorică a semnării unui contract înrobitor şi înjositor. “Nu ne aşteptăm şi nu mai dorim ca MS sau CNAS să ne cheme la consultări. Îi asigurăm pe guvernanţi de întreaga noastră disponibilitate de colaborare, în cazul în care doresc, realmente, să discutăm serios şi bazat pe argumente, dar şi de hotărârea de a merge până la capăt cu protestele noastre, în cazul în care nu vor înţelege cât de profund se înşală denumind reformă un grup de documente ce vor distruge definitiv asistenţa medicală primară în România”, mai spun reprezentanţii medicilor de familie.



12