Ţara noastră nu importă castraveţi în această perioadă, producţia autohtonă din sere şi solarii asigurând consumul intern, dar şi exportul pe pieţele intra şi extra comunitare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu, în contextul epidemiei de E. Coli din Germania. „Importuri semnificative de castraveţi se fac în perioada noiembrie - martie, deoarece ulterior apar producţiile autohtone din sere şi solarii. Acum avem producţie suficientă de castraveţi şi pentru piaţa internă, dar şi pentru export”, asigură Rădulescu. În prezent, România exportă zilnic din sere aproape 160 de tone de castraveţi, iar din solarii 400-500 tone de castraveţi cornison. Potrivit MADR, în 2010, importurile de castraveţi proaspeţi şi refrigeraţi au totalizat 8.950,5 tone, în timp ce exporturile au fost de 12.521 tone. Epidemia de E. coli din Germania, provocată de castraveţii din Spania, a dus la notificarea a 27 de state de către specialiştii din Comisia Europeană, prin intermediul Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie. Autorităţile germane au identificat drept una din sursele contaminării castraveţi organici importaţi din două provincii spaniole - Almeria şi Malaga. Autorităţile veterinare din România au confirmat că ţara noastră nu a primit loturi de castraveţi bio din Spania, suspectaţi că ar fi cauzat infectarea cu bacteria Escherichia coli. E.coli a dus la decesul a două persoane, dintr-un total de 214 cazuri înregistrate în Germania, din care 68% sunt femei. Tot datele statistice semnalate până acum arată că alte zece cazuri s-au înregistrat în Suedia, patru în Danemarca, trei în Marea Britanie şi unul în Olanda. Monitorizarea efectuată de specialişti continuă.