Nu mai avem loc(uri) nici în facultăţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viitorul României, sumbru. Absolvenţii de liceu, puşi la plată

Nu mai avem loc(uri) nici în facultăţi!

Eveniment 15 Iunie 2011 / 00:00 1173 accesări

Educaţia reprezintă singura modalitate prin care un popor poate evolua, poate ajunge la un nivel de trai mai bun. În ciuda acestei realităţi pusă deja în practică de statele civilizate, care au inclus Educaţia în planul de Dezvoltare Durabilă, în ultimii ani, guvernanţii din România au făcut tot posibilul pentru a distruge sistemul de învăţământ autohton, actuala Lege a Educaţiei fiind cel mai bun exemplu în acest sens. Plină de neconcordanţe, Legea Funeriu (numită după iniţiatorul său, ministrul de resort Daniel Funeriu) a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, care a ales să ignore părerile avizate ale profesorilor din România. Printre prevederile care vor aduce Învăţământul românesc cu un picior deasupra prăpastiei se numără cea care stabileşte cifra maximă de şcolarizare a universităţilor. „Potrivit legislaţiei în vigoare, în urma autorizării unui program sau a evaluării periodice realizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), se stabileşte cifra maximă de şcolarizare pentru respectivul program”, a declarat rectorul Universităţii „Ovidius” Constanţa, prof. univ. dr. Victor Ciupină.

UNIVERSITĂŢILE DE STAT, DISCRIMINATE. Deşi, în aparenţă, măsura este binevenită, fiind menită să evite cazurile în care numărul studenţilor este mai mare decât capacitatea instituţiei de învăţământ superior, în realitate prevederea nu face decât să micşoreze numărul de locuri pe care universităţile de stat le pot aloca. Potrivit prorectorului pentru probleme de învăţământ din cadrul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc, înainte de intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei, ARACIS stabilea cifra de şcolarizare pentru locurile bugetate, adică pentru locurile fără taxă, stabilirea locurilor cu taxă rămânând la latitudinea Senatului instituţiei de învăţământ superior. „Această măsură discriminează universităţile de stat, care nu vor mai putea oferi suficiente locuri pentru cei care doresc să-şi continue studiile. Vom avea situaţii de candidaţi bine pregătiţi care vor fi declaraţi respinşi pentru că nu vor mai fi locuri. Inevitabil, aceştia se vor îndrepta către universităţile particulare”, a explicat prof. univ. dr. Marian Cojoc.

A ÎNCEPUT ADMITEREA. Pentru anul universitar 2011-2012, Universitatea „Ovidius” pune la dispoziţia candidaţilor 5.848 de locuri, dintre care 1.380 fără taxă, faţă de 6.121 de locuri scoase la concurs anul trecut. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, numai pentru examenul de bacalaureat s-au înscris peste 7.700 de candidaţi. Dacă mai punem la socoteală şi absolvenţii de liceu care şi-au luat Bac-ul anii trecuţi dar nu au candidat la facultate, preferând să mai aştepte un an, precum şi pe cei care doresc să urmeze o a doua facultate, rezultă că aproximativ jumătate din numărul candidaţilor constănţeni la titlul de student vor urma cursurile unei facultăţi private. În condiţiile în care, în majoritatea instituţiilor particulare de învăţământ superior, calitatea actului educaţional lasă de dorit, de multe ori studenţii fiind promovaţi doar pentru ca facultatea să nu piardă banii din taxe, se poate afirma cu uşurinţă că România este condamnată la involuare. Dovadă în acest sens este numărul tot mai mare de tineri bine pregătiţi care aleg să plece în străinătate, precum şi procentul de semianalfabeţi cu care ţara noastră „se laudă” (40% potrivit rapoartelor europene). Înscrierile pentru admiterea la Universitatea „Ovidius” au loc în perioada 9-19 iulie, urmând ca, în perioada 20-28 iulie, să se desfăşoare probele de concurs.



12