Nu mai puneţi cartoane la radiatorul mașinii! A fost inventată o husă revoluţionară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Salonul de Inventică pentru Tineret

Nu mai puneţi cartoane la radiatorul mașinii! A fost inventată o husă revoluţionară

Tehnologie 21 Noiembrie 2017 / 17:22 2325 accesări

O husă specială, realizată de un grup de studenți de la Facultatea de Inginerie Hunedoara (FIH), coordonați de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, va permite șoferilor să elimine clasicele cartoane sau folii din plastic ce sunt montate în zilele geroase în fața radiatorului unei mașini, prototipul său urmând să fie prezentat la ediția din acest an a Salonului Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret.

Manifestarea se va desfășura în perioada 22 - 26 noiembrie, la București, la complexul expozițional Romexpo, fiind organizată de Ministerul Tineretului și Sportului.

Denumită Smart Clima Cover (SCC-SW), husa realizată de studenți este capabilă să permită circulația aerului spre motor la un debit variabil, în așa fel încât în zilele geroase debitul să fie redus automat. În schimb, pe caniculă volumul de aer spre compartimentul motor crește odată cu temperatura și asigură o răcire corespunzătoare a acestuia. "Pe timp de iarnă, pentru a preveni pătrunderea aerului foarte rece la compartimentul motor, mulți șoferi apelează la improvizații cum sunt cartoanele sau pungile din plastic montate în fața radiatorului. Există situații în care aceste improvizații sunt uitate în fața radiatorului mașinii, ceea ce dăunează motorului și se soldează cu defecte majore, cum ar fi griparea sau supraîncălzirea acestuia. Husa SCC-WS elimină aceste inconveniente", a declarat marți, pentru Agerpres, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă. Astfel, sunt evitate incidentele cum ar fi distrugerea radiatorului sau supraîncălzirea motorului, în paralel cu optimizarea consumului de carburant, în funcție de sezon.

În prezent asistent universitar la Facultatea de Inginerie Hunedoara - Universitatea Politehnica Timișoara, Corneliu Birtok Băneasă a explicat că ideea construirii husei a plecat de la o temă de cercetare pe care studenții au primit-o la orele de laborator. Aceștia au trebuit să identifice soluții practice pentru optimizarea funcționării motoarelor pe timp de iarnă. După o analiză documentată, tinerii au venit cu mai multe propuneri, dintre care s-a desprins cea referitoare la acest dispozitiv realizat dintr-un material special, montat la radiatorul unui autovehicul. "A fost o provocare pe care le-am adresat-o studenților de la Secția Autovehicule Rutiere. Am reușit să construim un dispozitiv dintr-un material special care, montat pe grila radiatorului, are capacitatea de a modula fluxul de aer care trece prin radiator. Mai simplu spus, materialul și tehnologia implementată permit trecerea unui flux de aer al cărui debit este determinat de doi parametri: temperatura motorului și temperatura mediului ambiant. Ideea este că acest dispozitiv elimină dezavantajul unor părți mobile prezente la alte concepte similare aflate în utilizare'', a spus inventatorul.

Pe lângă husa cu proprietăți adaptive, studenții din Hunedoara vor mai prezenta o serie de miniroboți care se ghidează după un fascicul de lumină, o parte din componente acestora fiind proiectate și realizate în laboratoarele facultății cu ajutorul unei imprimante 3D. Pasionații de tehnică vor mai vedea, în cadrul conceptului Dexter Laboratory Reloaded, o unealtă multifuncțională concepută de studenți, diverse materiale didactice utilizate pentru cercetare sau demonstrații practice utile în procesul de învățământ.

Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret se află la ediția a XV-a și este dedicat exclusiv tinerilor. La ediția din acest an vor fi organizate trei secțiuni: științe aplicate, tehnologia informației și tehnologii ale viitorului.



12