Nu mâncați carnea de porc fără să o testați înainte! Consecințele pot fi grave!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a depistat deja un caz de trichineloză

Nu mâncați carnea de porc fără să o testați înainte! Consecințele pot fi grave!

Sănătate 07 Decembrie 2015 / 16:37 1259 accesări

Directorul DSVSA Constanța, dr. Geronimo Brănescu: ”Nu cumpăraţi carne de la comercianţii care vând pe marginea drumului!”

Directorul DSVSA Constanța, dr. Geronimo Brănescu: ”Nu cumpăraţi carne de la comercianţii care vând pe marginea drumului!”

Veterinarii atenționează an de an asupra riscurilor la care ne expunem dacă alegem să mâncăm carnea de porc fără să o testăm înainte, asta dacă nu este procurată din locuri autorizate sanitar-veterinar. “Nu cumpăraţi carne de la comercianţii care vând pe marginea drumului!”, a atras atenția directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, dr. Geronimo Brănescu. Există riscul ca porcul să fie bolnav (poate conține larve de trichinella spiralis - principalul rezervor al parazitului îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci). De altfel, un prim caz de trichineloză a fost depistat deja de veterinarii constănțeni, în localitatea Adamclisi, în urmă cu 3 săptămâni.

EXAMINĂRI Și în acest an există posibilitatea efectuării examenului de identificare a trichinellei spiralis din carnea de porc la următoarele puncte: sediul DSVSA (zona Billa), Piața Brick, Piața Grivița și în cadrul circumscripțiilor sanitar-veterinare din orașele: Mangalia, Cernavodă, Medgidia și Năvodari. ”Medicii veterinari de asistență pot efectua examenul trichineloscopic în localitățile arondate. În prezent avem confirmate un număr de 34 locaţii. Programul de funcționare este în zilele lucrătoare și zilele de sâmbătă, de la ora 8.00 la ora 18.00, iar în zilele de duminică, de la ora 8.00 la ora 14.00. Prețul este de 11,16 lei pentru porcul domestic și 22,32 de lei pentru porcul mistreț”, potrivit DSVSA Constanța.

RISC MAJOR Medicii veterinari atrag atenția că sacrificarea porcilor și consumarea lor în familie, fără control sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului și al salubrității cărnii obținute, pot avea consecințe deosebit de grave. Consumatorii se supun unui risc major - îmbolnăvirea de trichineloză, care poate fi contractată prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, ce poate conține larve. Nu trebuie să se consume nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic și comunicarea rezultatului. ”DSVSA va efectua și va intensifica controalele tematice, prin acțiunile medicilor veterinari oficiali din structura proprie, dar și împreună cu reprezentanți ai instituțiilor partenere”, a declarat directorul executiv al DSVSA, dr. Geronimo Brănescu.

AICI SESIZAȚI NEREGULILE! DSVSA Constanța a pus la dispoziție 3 numere de telefon la care consumatorul poate sesiza probleme: 0241 682 417 (secretariat), 0800 826 787(call-center ANSVSA) și numărul nou 0786 577 007. Directorul DSVSA, Geronimo Brănescu, a menționat că acesta din urmă a fost creat special pentru perioada aglomerată a Sărbătorilor de Iarnă.

Trichineloza poate fi periculoasă! La unele persoane contaminate, boala provoacă complicații extrem de grave și, în cazuri rare, bolnavii decedează.



12