România "a irosit multe gloanţe" reducând fiscalitatea şi creând un deficit bugetar de 3%, reducerea de CAS ar fi fost mai prudentă, este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. În opinia lui, măsuri fiscale care ar putea creşte investiţiile ar fi reducerea CAS-ului şi renunţarea la pensiile speciale pentru diferite categorii sociale. "Am irosit multe gloanţe reducând fiscalitatea şi creând un deficit bugetar de 3%, reducerea de CAS ar fi fost mai prudentă. Din ce în ce mai multe categorii sociale sunt tratate special, existând pensii speciale pentru militari, parlamentari, ceea ce înseamnă că nu mai există contribuţii. Principiul contributivităţii mi se pare cel mai sănătos şi echitabil. Nu mi se pare corect să nu contribui cu nimic şi să ai pensie mare", a mai spus Ionuț Dumitru.
El a adăugat că impactul bugetar datorat creşterii cheltuielilor sociale şi de personal este unul semnificativ. Din 3,7 miliarde de lei cu care au fost supli¬mentate cheltuielile bugetare, aproape trei sferturi se vor duce pe ajutoare sociale şi pe salariile bugetarilor, în timp ce numai 8% din această sumă este alocată pentru investiţii. "Din 3,7 miliarde de lei cu cât au crescut cheltuielile, ministrul de finanţe ne spune că 2,9 mld. sunt creşteri de cheltuieli pe care le-a decis parlamentul, nu guvernul".
Începând cu anul trecut, România a intrat din nou pe o traiectorie de creştere a cheltuielilor sociale, iar investiţiile au avut de suferit, înregistrând şi majorare de deficit bugetar, care pe 2016 este de 3%. "Nu avem cum să avem un buget sănătos". "Dacă mă întrebaţi ca economist, dacă aş fi fost ministru de finanţe nu aş fi acceptat acele măsuri care conduc la un deficit mai mare, crescând cheltuielile sociale", a completat Dumitru, semnalând că trebuie acordată o atenţie specială deciziilor care se iau în Parlament.