„Nu ne dorim o modificare pe genunchi a Legii Sănătăţii...”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Senatorul Alexandru Mazăre:

„Nu ne dorim o modificare pe genunchi a Legii Sănătăţii...”

Sănătate 28 Noiembrie 2012 / 00:00 556 accesări

În România contemporană, oamenii se tem de fiecare dată când apare cel mai mic semn de boală. Nu le este frică pentru viaţa lor, ci pentru că ştiu că, orice internare, orice consult, orice tratament îi poate costa o avere. Asta deşi din salariile angajaţilor români se opresc, lunar, contribuţiile la asigurările publice de sănătate. Din nefericire, din cauza gestionării defectuoase a banului public de către fosta guvernare portocalie, în prezent s-a ajuns în situaţia în care pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere inclusiv materialele medicale de bază (pansamente, seringi, ace etc.) de care au nevoie în unităţile sanitare. Cei care cunosc cel mai bine drama sistemului sanitar sunt doctorii, asistenţii şi restul personalului medical. Pentru a realiza o radiografie a sistemului sanitar românesc şi a discuta despre multele minusuri existente în prezent în acest sector, reprezentanţii Sindicatului Sanitas Constanţa au participat, ieri, la o masă rotundă, alături de candidaţii USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie, Alexandru Mazăre (Senat, Colegiul 3), Eduard Martin (Camera Deputaţilor, Colegiul 6), Mircea Titus Dobre (Camera Deputaţilor, Colegiul 7) şi Manuela Mitrea (Camera Deputaţilor, Colegiul 8). „Sistemul sanitar are nevoie, în acest moment, de o Lege a Sănătăţii corectă. Nu se pot face legi funcţionale fără să-i consulţi pe cei care lucrează în sistem, fără să-i respecţi şi să-i recompensezi corespunzător, iar, dacă toate aceste aspecte sunt îndeplinite, atunci nu vom mai asista la acest exod al medicilor în străinătate”, a declarat preşedintele Sanitas Constanţa, Nicolae Manea.

EDUCAŢIE SANITARĂ Pe lângă necesitatea realizării unui act normativ care să aducă ordine într-un sistem bulversat de deciziile luate pe genunchi de fosta guvernare (blocarea posturilor, tăierea salariilor, a sporurilor, tăierea bugetelor unităţilor sanitare, închiderea spitalelor fără a se ţine cont de realitatea din teren etc.), sindicaliştii au fost de părere că ţara noastră are nevoie de educarea sanitară a populaţiei. Mai exact, românii trebuie să înveţe, din nou, să se adreseze cabinetelor medicilor de familie în vederea realizării analizelor anuale şi trebuie să reînveţe că prevenţia este mult mai eficientă decât tratarea unei boli. La întâlnire a fost ridicată şi problema pacienţilor cu boli contagioase (un exemplu în acest sens fiind tuberculoza, România fiind ţara cu cel mai mare risc din Europa privind îmbolnăvirea cu TBC). „Ar fi de ajutor un cadru legislativ în care pacientul care prezintă risc pentru populaţie să poată fi constrâns pentru a urma tratamentul. De exemplu, avem un pacient diagnosticat cu tuberculoză rezistentă la medicamente, care refuză să rămână internat şi să urmeze tratamentul. Se duce acasă, la cei patru copii minori, şi merge pe stradă, respectivul bolnav fiind o „bombă” pe două picioare”, a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dan Căpăţână.

SPRIJIN PARLAMENTAR Toate aceste probleme au fost discutate şi prezentate candidaţilor USL Alexandru Mazăre, Eduard Martin, Mircea Titus Dobre şi Manuela Mitrea. Ei i-au asigurat pe sindicalişti că toate propunerile justificate realizate la nivelul organizaţiei sindicale vor fi sprijinite de USL în cele două camere ale Parlamentului. „Nu ne dorim o modificare a Legii Sănătăţii făcută pe genunchi, doar pentru că cineva, dintr-un palat, a venit şi a dat un ultimatum, zicând că actul normativ trebuie realizat într-un anume timp. Este o lege foarte importantă, care va afecta milioane de români, iar o astfel de lege trebuie să fie realizată cu ajutorul specialiştilor din domeniu, trebuie supusă dezbaterii publice, apoi dezbătută în Parlament, pentru ca, la final, să rezulte un act normativ asupra căruia să nu mai fie nevoie să ne aplecăm mulţi ani de acum înainte”, a spus senatorul Mazăre.



12