OBEDIENŢĂ Premiaţi în urmă cu câteva zile pentru „prodigioasa” activitate depusă în slujba ţării, din care şapte ani numai în slujba intereselor unui singur personaj, cel care îi şi numeşte în mare parte, magistraţii Curţii Consituţionale a României (CCR) şi-au făcut, ieri, treaba faţă de „părintele” lor, Traian Băsescu, şi au decis ca acesta să reprezinte România la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. În schimb, reprezentanţii CCR au spus că această atribuţie poate fi delegată de către preşedinte, în mod expres, primului-ministru. Imediat după anunţul verdictului, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Băsescu a numit nişte oameni în CCR care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele. În plus, premierul a declarat că în CCR există cinci judecători care ”transpun în decizii tot ce îi convine” preşedintelui Băsescu. „Din păcate, acea majoritate din Curtea Constituţională care aparţine lui Băsescu nu a făcut altceva decât să adauge la Constituţie, ceea ce nu este normal. Decizia Curţii nu este o surpriză. CCR ar trebui probabil să-i dea şi un mandat preşedintelui ce să spună pe tema fondurilor UE, ce să facă pe tema măsurilor de creştere economică şi crearea de locuri de muncă, ori lucrul ăsta e absurd”, a mai spus Ponta. În ciuda acestui verdict, pe care premierul îl consideră vădit părtinitor, Ponta este convins că el va merge la Consiliul European şi nu preşedintele Băsescu, pentru că doar premierul are mandatul Parlamentului României, precum şi susţinerea Guvernului. „Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict este împotriva intereselor României”, a spus Ponta.
SUSPENDAREA, DIN NOU PE TAPET? Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă că, în cazul în care Băsescu ţine morţiş să meargă la Bruxelles, românii vor fi cei care vor decide „dacă vor să rămână cu Traian Băsescu şi judecătorii săi de la CCR” sau să meargă pe alt drum cu USL. „Suntem pregătiţi şi nu dăm niciun pas înapoi. Ştiam care sunt armele folosite de preşedintele Băsescu. Nici nu ne speriem, nici nu ne intimidăm, nici nu dăm înapoi”, a spus Ponta. Întrebat când va propune un referendum în acest sens, Ponta a răspuns: „Nu vreau să anunţ acum decizii politice. Mă voi consulta cu colegii mei şi vă spun în cel mai scurt timp”. Premierul a adăugat că, pe viitor, va pune în practică depolitizarea CCR, pentru ca deciziile să nu mai poată fi blocate de judecători ” ţinuţi în ascultare cu metode pe care preşedintele Băsescu le stăpâneşte foarte bine”.
DECIZIA CCR, OBLIGATORIE Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat că decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte participarea preşedintelui sau a premierului la Consiliul European este obligatorie după publicare în Monitorul Oficial. „Nu comentez decizia Curţii Constituţionale. Aştept şi eu cu o curiozitate constituţională motivarea”, a declarat Greblă. Până la motivare însă, Guvernul îl dă ca sigur pe premier la Bruxelles, Ponta figurând, din partea României, într-un document destinat presei postat pe site-ul Consiliului European, printre şefii de stat şi de guvern care participă la reuniunea din 28 - 29 iunie. Documentul destinat presei conţine fotografii-portret ale oficialilor care participă din partea statelor UE la Summit-ul Consiliului. În altă ordine de idei, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a declarat că Administraţia Prezidenţială nu are de făcut niciun comentariu cu privire la decizia CCR privind reprezentarea României la Bruxelles. Însă, potrivit unor surse, se pare că, totuşi, preşedintele nu va merge la şedinţa Consiliului European.