Nu plătești amenzi pentru că „nu au ce să-ți ia”? Ești trimis la muncă voluntară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a terminat cu gluma

Nu plătești amenzi pentru că „nu au ce să-ți ia”? Ești trimis la muncă voluntară

Administrație 09 Mai 2018 / 17:52 3132 accesări

Șmecherii care cred că nu trebuie să își plătească amenzile pentru că oricum nu au niciun bun pe numele lor și nu pot fi executați silit, or să-și ia țeapă dacă se mai ghidează mult după acest așa zis principiu. Cei care nu și-au achitat contravențiile în 30 de zile de la primire, vor fi obligați să muncească în folosul comunității. E ca la americani, unde, pentru infracțiuni minore, chiar și cele mai înstărite vedete sunt trimise să măture străzile și să strângă gunoiul.

Dacă te-ai pricopsit cu o amendă în ultima vreme, grăbește-te să o plătești! Nu te baza pe faptul că vei scăpa pentru că nu ai bunuri pe numele tău și nu poți fi executat silit. Asta pentru că, dacă autoritățile „nu au ce să-ți ia”, cu siguranță au ce să îți dea. În acest caz, este vorba despre ore de muncă în folosul comunității. Reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța informează cetățenii cu privire la demersul de înlocuire a sancțiunii amenzilor cu munca în folosul comunității ce se întemeiază pe dispoziţiile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare și O.G. nr. 55/2002 privind regimul juridic al sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii, cu modificările și completările ulterioare. Cu alte cuvinte, în cazul în care nu ți-ai achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu ai bunuri pe numele tău (adică nu au ce să-ți ia), organul de urmărire în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul contravenientul va sesiza instanţa de judecată, în vederea înlocuirii amenzii cu ore de muncă în folosul comunităţii, pe care vei fi obligat să le efectuezi. După emiterea sentinței, SPIT radiază procesele verbale de contravenție din evidențele fiscale, apoi transmite sentința către Direcția Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța, care se va ocupa de aplicarea acesteia.

PRIN CE MODALITĂȚI ALTERNATIVE VĂ PUTEȚI PLĂTI AMENZILE

În cazul în care ai de achitat vreo contravenție, dar nu stați bine cu timpul, puteți utiliza mai multe modalități alternative, care vă scutesc de acest drum. În primul rând, puteți accesa link-ul https://etax.spit-ct.ro/AmenziOnline, unde puteți plăti amenzile online, fără a vă autentifica. De asemenea, aveți posibilitatea de a achita pe site-ul www.ghiseul.ro. Accesând link-ul https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi, se poate plăti fără a vă autentifica. Contravențiile pot fi plătite și prin intermediul telefonului mobil, cu ajutorul aplicației Etax Mobile SPIT, în acest caz fiind nevoie de autentificare. De asemenea, aceste sume pot fi achitate și prin numerar, la staţiile OMV-Petrom (prin serviciul Westaco Express), la agenţiile băncii Garanti Bank, și la oficiile Poșta Română din municipiul Constanța. Nu în ultimul rând, amenzile mai pot fi plătite prin numerar sau prin intermediul cardului bancar la orice agenție fiscală a SPIT.

PLĂTEȘTI MAI ÎNTÂI AMENDA, APOI IMPOZITELE

Este foarte important să ții cont de faptul că, dacă te-ai ales cu o amendă și n-ai apucat să-și plătești nici impozitele, trebuie să achiți cu prioritate contravenția. Dacă figurezi în evidențele fiscale cu amenzi contravenționale neachitate, suma plătită va stinge întâi cuantumul acestora. Această prevedere legală este reglementată de alin. (2), art. 165 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, conform căruia „în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local, cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală”.



12