Cei care au proprietăți în paragină vor plăti impozite de până la cinci ori mai mari. Asta după ce, în urmă cu mai mult de un an, Consiliul Local Constanța a adoptat o hotărâre potrivit căreia clădirile și terenurile neîngrijite vor fi supraimpozitate. În cadrul ședinței din 27 aprilie, măsura supraimpozitării cu 300% - 500% a fost aplicată pentru 22 de imobile degradate din Constanța.
E oficial! Constănțenii care au în proprietate imobile neîngrijite sunt obligați să plătească impozit pe clădiri chiar și de cinci ori mai mare. Consiliul Local Constanța a aprobat, în ședința de joi, 27 aprilie, 22 de proiecte de hotărâre privitoare la supraimpozitarea mai multor clădiri din Constanța, aflate într-o stare deplorabilă. Decizia a fost luată în baza unor expertize și a unei hotărâri ce prevedea majorarea impozitelor între 300% și 500% pentru proprietarii care nu își îngrijesc imobilele. Această măsură a fost adoptată pentru a-i determina pe proprietarii neglijenți, ale căror clădiri și terenuri strică imaginea orașului, să își întrețină imobilele. „Decizia nu are scopul de a umfla bugetul municipalității, ci de a trage un semnal de alarmă asupra acestor pete negre pe obrazul orașului”, a declarat primarul Decebal Făgădău.
UNDE SE AFLĂ CLĂDIRILE DEGRADATE
Imobilele impozitate cu 300% mai mult decât în mod normal sunt cele aflate în str. Vasile Lucaciu nr. 31, str. Dobrogei nr. 42, str. Ion Rațiu nr. 106, str. Gavril Musicescu nr. 23, str. Gheorghe Marinescu nr. 77, str. Baba Novac nr. 42, str. Izvor nr. 34 (corp C1 și C2) și str. Siretului nr. 17. Cele pentru care vor fi aplicate impozite de patru ori mai mari se află în str. Maior Șofran nr. 18, str. Lt. Ștefan Panaitescu nr. 34, Sat Vacanță - zona Luna Park (stație gară trenuleț) și Casa Sibiu, str. Medeea nr. 24, str. Bujorului nr. 21, str. Ion Lahovary nr. 27, str. Sabinelor nr. 2 și str. Pictor Nicolae Grigorescu nr. 28. Nu în ultimul rând, au fost identificate cinci clădiri aflate în stare avansată de degradare, pentru care specialiștii din cadrul Primăriei au considerat că se impune un impozit mai mare cu 500%. Este vorba despre imobilele aflate în str. Nicolae Iorga nr. 77, b-dul. Mamaia nr. 132, str. Gheorghe Marinescu nr. 1, str. Răsăritului nr. 3 și str. General Manu nr. 26. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local mai figura un alt proiect de hotărâre, privitor la aplicarea unui impozit de patru ori mai mare unei clădiri degradate aflate pe str. Oleg Danovski nr. 17. Primarul Decebal Făgădău a decis retragerea documentului, motivând că imobilul respectiv este monument istoric, prin urmare este scutit de impozit pe clădiri, ceea ce face imposibilă supraimpozitarea.
Mai multe informații despre clădirile supraimpozitate, proprietari și conținutul proiectelor de hotărâre găsiți pe site-ul Primăriei Constanța, punctele 31 - 53.