Am rămas dator cititorilor cu concluziile scurtei analize politice făcute acum două zile în legătură cu abandonul liberal din parlament faţă de ultima moţiune de cenzură. Prefer să închei acest subiect decât să comentez mitocănia constituţională pe care Emil Boc i-a făcut-o lui Mircea Geoană de Ziua Naţională a României, aşa cum a văzut o ţară întreagă!
Atitudinea din ce în ce mai controversată a PNL-ului, care a şubrezit reacţia opoziţiei, precum şi umorile schimbătoare ale liderului liberal Crin Antonescu, au făcut ca mulţi observatori ai scenei politice să cadă pe gânduri. Nu mă grăbesc să exclam, aidoma unui personaj din Caragiale, \"trădare să fie, dar s-o ştim şi noi\", însă am impresia că PNL-ul joacă pe muchie de cuţit, urmând capriciile lui Crin Antonescu! Asta o arată şi comentariile analiştilor, după rezultatele sondajelor din ultimele săptămâni.
Dacă PSD este \"lider de piaţă\", ca să zic aşa, cu un procent aproape strivitor de 40%, PNL a urcat foarte lent până pe la 24-25%, dovadă că preşedintele său nu este chiar \"locomotiva\" mult visată de partid, în vreme ce PDL-ul agonizează între 7% şi maximum 14%, în funcţie de comanditarul politic al fiecărui sondaj. Mai interesant este ce se află în spatele acestor procente... Sociologii spun că liberalii au luat din bazinul electoral al PSD-ului aproape 10% şi cam tot atât din cel al PDL-ului. Tocmai pentru că aceşti alegători sunt foarte \"volatili\", orice pas greşit al PNL-ului ar fi fatal. Din acest punct de vedere, Crin Antonescu trăieşte periculos prin aerele sale de vedetă \"independentă\"! O apropiere mai fermă a liberalilor de PSD ar garanta actualei opoziţii o majoritate zdrobitoare în parlament, după viitoarele alegeri. Ş-atunci nu poţi să nu te întrebi intrigat ce naiba urmăresc băieţii ăştia cu ifosele lor doctrinare!?
Din jocul ăsta de genul \"uite dreapta, nu e dreapta\", PNL-ul îşi atrage riscuri electorale uriaşe, căci românii au un proverb extrem de sugestiv: \"Nu se ştie niciodată de unde sare iepurele\"...