Accesul auto în Zona Peninsulară va fi restricționat, mai devreme sau mai târziu. Anunțul a fost făcut de primarul Constanței, Decebal Făgădău, în timpul unei conferințe de presă. El a declarat că a luat această decizie în urma aplicării unui chestionar online în rândul constănțenilor, însă a refuzat să dea un termen cu privire la această restricționare. Intențiile autorităților de a restricționa traficul auto în zona peninsulară datează de aproximativ doi ani. Reprezentanții autorităților locale au motivat că o reglementare privitoare la interzicerea accesului în centrul istoric al Constanței este necesară pentru a ne alinia la standardele europene.
Vrem, nu vrem, accesul auto în Zona Peninsulară va fi restricționat, mai devreme sau mai târziu. Anunțul a fost făcut de primarul Constanței, Decebal Făgădău, în timpul unei conferințe de presă. El a declarat că a luat această decizie în urma aplicării unui chestionar online în rândul constănțenilor, însă a refuzat să dea un termen cu privire la această restricționare. „Am avut o cercetare de piață, au răspuns mai mult de 15.000 de oameni, iar concluzia este clară: vom restricționa circulația în Zona Peninsulară. Nu pot să dau un termen în acest sens. Voi anunța acest lucru într-o conferință de presă dedicată”, a declarat Făgădău. Amintim că intențiile autorităților de a restricționa traficul auto în zona peninsulară datează de aproximativ doi ani. Reprezentanții autorităților locale au motivat că o reglementare privitoare la interzicerea accesului în centrul istoric al Constanței este necesară pentru a ne alinia la standardele europene.
CUM VA FI DELIMITATĂ ZONA PENINSULARĂ
Potrivit regulamentului aflat încă în stadiul de draft, străzile din Peninsulă vor fi împărțite în două categorii: exclusiv pietonale și ocazional carosabile. Prima categorie reprezintă zonele în care nu se va putea intra cu mașina decât în situații excepționale, cum sunt organizarea unor evenimente culturale și sociale, lucrări de reparații și construcții în infrastructură și intervenții pentru situații de urgență. Regulamentul desemnează ca zone exclusiv pietonale faleza de la Cazino, Piața Ovidiu și bulevardul Tomis, pe segmentul cuprins între strada Vasile Alecsandri și strada Sulmona, precum și cel cuprins între strada Sulmona și Piața Ovidiu. Din această categorie mai face parte și un segment din strada Vasile Canarache, cuprins între str. Petru Rareș și Piața Ovidiu. În cea de-a doua zonă, cea preponderent pietonală și ocazional carosabilă, vor avea acces autoturismele rezidenților, cele care asigură aprovizionarea unităților de alimentație publică din zonă, cele utilizate pentru servicii publice și cele de intervenții în caz de urgență. Străzile care fac parte din această categorie sunt următoarele: C.A. Rosetti, Vasile Alecsandri, Aristide Karatzali, Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între strada Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), Traian (segmentul cuprins între strada Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), Poștei, Ecaterina Varga (între străzile Vasile Alecsandri și Callatis), Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între str. Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), Francisc Reiner, Căpitan Vasile Țurcanu, Callatis, Vântului, Marcus Aurelius, Doinei, Sulmona, Petru Rareș, Dimitrie Cantemir, Orientului, Vasile Canarache (segmentul cuprins între str. Termele Romane și str. Petru Rareș), Ovidiu, Nicolae Titulescu, Dianei, Arhiepiscopiei, Revoluției 22 Decembrie 1918, Crângului, 9 Mai, Maior Gheorghe Șonțu, Remus Opreanu, Cristea Georgescu, Ion Theodorescu Valahu, Grigore Tocilescu, Constantin Brâncoveanu, Krikor H. Zambaccian, Horia și Profesor Doctor Ioan Cantacuzino. Zona ocazional carosabilă va fi marcată special, iar accesul se va face în baza unor permise speciale.