Nu te așteptai ca boala asta să te omoare cu zile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Este atât de simplu să ne ferim de ea...

Nu te așteptai ca boala asta să te omoare cu zile!

Eveniment 13 Iulie 2015 / 00:00 2381 accesări

Sunt puțini care știu că o banală maladie de sezon, cum este boala diareică acută (BDA), poate omorî cu zile. Vară de vară, medicii repetă sfaturile tocmai pentru ca populația să nu uite metodele de prevenție atât de simple, dar absolut obligatorii. Sunt oameni care nu pun preț, de exemplu, pe spălarea mâinilor înainte de a mânca sau pe spălarea fructelor și legumelor înainte de a fi consumate. ”Ce poate să se întâmple? Am mâncat toată copilăria fructe direct din pom, pline de praf, cu pământ, atunci când mergeam la bunici. Nu o să mă îmbolnăvesc fix acum”, este o declarație cât se poate de reală a unui constănțean care nu crede nici în ruptul capului că așa ceva l-ar putea îmbonăvi, ba chiar aduce pe patul de spital sau chiar omorî. Medicii se îngrozesc când constată că pacienții recunosc că au mâncat fructe nespălate sau au neglijat igiena personală înainte de a mânca. Infecțiile intestinale reprezintă una dintre marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald. Ele au o mare răspândire pe glob. Boala este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă prin: scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră, spune masterul european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, totodată medic-șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, dr. Loti Popescu. ”Ca urmare a circulației intense a turiștilor, s-a favorizat răspândirea pe plan mondial a diferiților agenți infecțioși. Infecțiile tractului digestiv acționează asupra organismului în mod complex, în funcție de infecțiozitatea agenților respectivi, dar și de particularitățile organismului afectat (vârstă, stare de nutriție, de reactivitate ș.a.)”, explică dr. Popescu, într-un comunicat.

PROFILAXIE Tot ea subliniază că profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Astfel: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul; spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate; verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm; evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald; evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate etc. ”În situația apariției semnelor de boală, se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat.

Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiațivă, fără prescripție medicală. Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apă doar din surse sigure ș.a.) pentru a limita infecția”, adaugă dr. Popescu. Nu există o imunizare specifică (vaccin) pentru protecția masei receptive și, deci, pentru limitarea infecției. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a BDA. Reamintim că, numai în iunie, în serviciul de boli infecțioase al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța au fost diagnosticate cu BDA 234 de persoane, dintre care 173 au necesitat internarea pe patul de spital, întrucât starea lor de sănătate era precară.

BDA reprezintă a doua cauză de îmbolnăvire și mortalitate la copiii sub 5 ani. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în lume, peste 700.000 de copii își pierd viața, anual, din cauza BDA.

Taguri articol


12