Toate unitățile sanitare constănțene care au încheiate contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) au cititoare pentru cardurile de sănătate, asigură directorul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), ec. Cristina Schipor. Astfel, toți pacienții care au nevoie de asistență medicală în spitale trebuie să prezinte cardul de sănătate, iar imediat serviciul medical acordat va fi validat. ”Inițial le-am trimis o adresă tuturor reprezentanților spitalelor, prin care i-am informat de necesitatea achiziționării cititoarelor, după care am trecut și la verificări în teritoriu. Toți le au. Este adevărat că unii nu au suficiente, dar au promis că după 4 mai le vor avea pe toate”, a declarat, pentru ”Telegraf”, directorul DSPJ Constanța. Pe de altă parte, șeful CJAS, jr. Dragoș Poteleanu, a precizat că în unele unități sanitare acestea nu sunt funcționale 100%. Unitățile sunt obligate să dețină cititoare de carduri pentru că doar așa serviciile medicale vor fi decontate. De altfel, cardul de sănătate a fost implementat tocmai pentru a elimina frauda din sistemul sanitar, potrivit autorităților. În opinia șefului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, astfel nu vor mai exista ”scurgeri financiare”.
20.000 DE CONSTĂNȚENI TREBUIE SĂ-ȘI RECUPEREZE CARDURILE DE LA CJAS
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis recent direcţiilor de sănătate publică o informare potrivit căreia spitalele care la 1 mai nu vor putea valida serviciile medicale prin card, întrucât nu şi-au achiziţionat cititoare sau au alte probleme, sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă. Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie. Astfel, potrivit noilor reglementări, în asistenţa medicală primară și în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară, utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizorilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice - investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară -, utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor. În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea și externarea din spital, cu următoarele excepții: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală și în caz de transfer de la un spital la altul.
Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.