Nu vom mai putea deţine peste 100 ha de teren agricol extravilan?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Norme metodologice în lucru

Nu vom mai putea deţine peste 100 ha de teren agricol extravilan?!

Social 05 Septembrie 2013 / 00:00 665 accesări

PROIECT DE LEGE O nouă lege care îţi taie respiraţia îşi face loc printre neuronii noştri încă tumefiaţi după receptarea şi procesarea celei mai recente Ordonanţe privind accizele pe care persoanele fizice urmează să le plătească la aur, alcool, maşini cu motoare de peste 100 CP etc. Aşadar, citiţi cu atenţie în continuare: persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan (deocamdată, nu sunt reglementate normele care să lămurească ce fac cei care deja au peste 100 ha de teren agricol în extravilan)! Pentru a cumpăra, cetăţenii români sau cei din UE trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să arate că au cunoştinţe în domeniul agricol sau că au activat minimum cinci ani în acest sector. „Din păcate, în ultimul timp, solul a fost degradat în anumite zone şi de faptul că nu au existat cunoştinţe suficiente pentru practicarea agriculturii. Pe viitor, cei care vor să lucreze în agricultură trebuie să aibă minime cunoştinţe. Ele nu sunt definite prin acest proiect de lege, vor fi definite ulterior, în urma dezbaterii publice, printr-o Hotărâre de Guvern cu norme metodologice“, a declarat ieri, după o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE.

Proiectul de lege mai prevede că terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României nu pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare decât cu avizul Ministerului Apărării Naţionale, iar cele pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplător pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii.

Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendaşilor persoane fizice cu vârsta de până la 40 de ani, care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi al Statului Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege. Terenurile agricole cumpărate trebuie să fie utilizate potrivit destinaţiei categoriei de folosinţă înscrise în sistemul integrat de cadastru şi publicitate imobiliară. Prin excepţie se poate schimba categoria de folosinţă a terenului cumpărat numai din categoria de folosinţă agricol în altă categorie de folosinţă agricol.

PROPRIETARII ÎŞI PĂZESC SINGURI INSTALAŢIILE De asemenea, persoanele fizice care cumpără teren agricol, pe care este amplasată o infrastructură de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare, au obligaţia de a o menţine cel puţin în starea în care a fost cumpărată, astfel cum a fost atestată prin avizul Autorităţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Nerespectarea prevederilor legii este pedepsită cu amendă de până la 100.000 de lei/ha.

AARPF Prin proiectul de lege este înfiinţată Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare (AARPF), finanţată din surse proprii şi bugetare, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Noua structură va fi condusă de un director general numit prin Ordin al ministrului Agriculturii. AARPF asigură publicarea ofertelor de vânzare-cumparare pe site-ul propriu, asigură verificarea exercitării dreptului de preemţiune, verifică îndeplinirea condiţiilor legale de vânzare-cumpărare de catre potenţialul cumpărător, emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă de către persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv din alt stat membru al UE sau terţ, precum şi apatrizi cu domiciliul în România sau într-un stat membru al UE, sau terţ. Totodată, autoritatea va înfiinţa, gestiona şi administra o bază de date a terenurilor agricole din România situate în extravilan.



12