Nuduri artistice pe simezele Muzeului de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție-eveniment

Nuduri artistice pe simezele Muzeului de Artă

Cultură 12 Mai 2016 / 17:37 2393 accesări

„Peisaj feminin” este numele amplei expoziții de pictură, desen, sculptură și ceramică ce poate fi admirată, în această perioadă, la Muzeul de Artă. Trei mari graficieni contemporani din București, Mircia Dumitrescu, Aurel Bulacu și Florin Stoiciu, alături de invitații lor, Ana-Maria Orban, Lelia Rus-Pîrvan și Ovidiu Ionescu, au transpus în formă și culoare ideea de feminitate.

„Expoziția aceasta este un omagiu adus de Stoiciu (n.r. - Florin Stoiciu) profesorilor săi. Eu i-am fost profesor în liceu, iar Mircia Dumitrescu la facultate. A ținut să omagieze într-un fel legătura noastră. Din fericire, avem întotdeauna bunăvoința și căldura Muzeului de Artă din Constanța”, a spus Aurel Bulacu, unul dintre cei șase artiști care au încercat să contureze „Peisajul feminin”.

MENTORI ȘI DISCIPOLI ÎN DIALOG

„Este o expoziție deosebită prin calitatea participanților, deoarece avem trei dintre cei mai importanți graficieni ai țării, deopotrivă dascăli și expozanți, oameni ale căror nume s-au legat de momentele de triumf ale graficii românești, dar și de ediții rare de carte, de ediții bibliofile și de lucruri făcute în alte domenii conexe. Mircia Dumitrescu este unul dintre profesorii de vocație pe care i-a avut Academia Națională de Artă. Ca o consfințire a lucrului său în acest domeniu, Miricia Dumitrescu a fost ales academician. Este un artist de o foarte frumoasă maturitate creatoare. Cu câțiva ani înainte (n.r. - 2008) a avut o mare expoziție la Constanța, iar acum participă doar cu câteva lucrări care explorează universul feminin prin intermediul trupului și al chipului. Cel de-al doilea expozant, Florin Stoiciu, prezintă desene dedicate tot peisajului feminin, investigației asupra formei, luminii, lucruri care țin de un domeniu mai puțin spectaculos, cum este desenul, chiar desenul colorat, dar care au nevoie o tehnică cu totul specială, iar Florin Stoiciu este un mare tehnician, atât un mare desenator, cât și un foarte bun gravor. Cel de-al treilea artist, Aurel Bulacu, un creator de prestigiu, participă cu lucrări de pictură în care vrea să demonstreze că trupul și prezența feminină sunt de fiecare dată câte o insulă la care trebuie să ajungi cu greu, înotând, și pe care trebuie să o explorezi și să o înțelegi pentru a o putea iubi”, a apreciat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

„Invitații celor trei mari plasticieni sunt Ana-Maria Orban din București, care prezintă o tapiserie dedicată aceleiași teme, Ovidiu Ionescu, care prezintă lucrări de ceramică, axate tot pe investigarea trupului feminin, și un invitat din Constanța, Lelia Rus Pîrvan, care este prezentă în această expoziție cu lucrări de sculptură și cu obiecte spațiale, rod al preocupării ei pentru investigarea formei feminine, știut fiind faptul că Lelia a avut și un doctorat care privește problematica feminină în istoria artei, dar și în arta contemporană”, a conchis cunoscutul critic de artă dr. Doina Păuleanu.

„ÎN ACESTE LUCRĂRI APAR MAMA ȘI BUNICA MEA”

În ceea de privește propriul demers artistic, academicianul prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, bun prieten cu regretatul Nichita Stănescu, a ținut să precizeze: „Vrem să deranjăm un pic cuvintele... VIP și sex și să vorbim despre frumusețea femeii nu ca despre o marfă sau despre un obiect, ci ca despre frumusețea care perpetuează viața. Eu în lucrările mele vorbesc despre femeie de la tinerețe până la bătrânețe. În aceste lucrări apar mama și bunica mea. Acesta este mesajul meu: femeia este frumoasă, este generoasă, e caldă, e mamă, e bunică. Bărbații sunt mai voiajori prin viață. Femeia e responsabilă”.

Pornind de la această precizare, cei care vor admira „Peisajul feminin” de la Muzeul de Artă vor putea privi cu alți ochi lucrările lui Mircia Dumitrescu, dar și pe ale celorlalți cinci artiști expozanți. Pe simezele Muzeului de Artă, „Peisajul feminin” va putea fi contemplat până pe 17 mai.

Citește și:

Peisaj... feminin

Privind în jos spre... Brâncuși

Mircia Dumitrescu, un plastician care trăieşte printre poeţi şi cărţi

Poezia lui Nichita, interpretată în alb-negru de plasticianul Mircia Dumitrescu



12