Număr record de constănțeni la Noaptea Muzeelor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Număr record de constănțeni la Noaptea Muzeelor!

Cultură 22 Mai 2016 / 11:57 1430 accesări

Atrași de perspectiva de a face ceva ieșit din comun, de a rezona simultan cu zeci și chiar sute de oameni care împărtășesc aceeași bucurie, constănțenii au dat curs invitației de a vizita, sâmbătă, muzeele în nocturnă. Cu siguranță, nu gratuitatea i-a scos din case, așa cum s-ar crede - prețurile la muzee sunt modice și nu depășesc, de cele mai multe ori, 10 lei -, ci promisiunea unei inedite experiențe culturale într-o frumoasă noapte de mai, deoarece, trebuie să recunoaștem, cultura în nocturnă are un farmec special. Pâlcuri-pâlcuri de oameni, adolescenți, tineri și familii cu copii, cei mai mulți cu copii mici, purtați în brațe sau în cărucioare, se puteau vedea străbătând centrul vechi al Constanței, venind dinspre sau îndreptându-se spre Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul Marinei Române.

Și Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, filiala Constanța, situat tocmai în Km 4-5, s-a bucurat de un număr mare de vizitatori, cei mai mulți fiind, în opinia directorului său, Costin Scurtu, cei care locuiesc din zonă și pentru care existența acestui muzeu constituie o mândrie... locală. Instituția și-a primit primii vizitatori înainte de ora de deschidere - 20.00 -, prelungindu-și programul și după miezul nopții pentru a nu-i dezamăgi pe cei care au vizitat, înainte de toate, muzeele din centru. I-au trecut pragul aproximativ 4.000 de vizitatori, întâmpinați de „daci” și „romani”, membri ai Asociației culturale „Tomis”. Un punct de atracție l-a constituit și parcul tematic - blindate, șenilate, camioane, mașini-amfii - inaugurat în toamna lui 2015, vizitabil în premieră... noaptea, chiar de Noaptea Muzeelor.

Muzeul de Artă a fost permanent plin. Aproximativ 2.000 de vizitatori i-au trecut pragul. Au fost întâmpinați cu dans clasic - miniatura coregrafică „Trilogia unei regalități”, pe muzica lui Tiberiu Olah -, oferit de elevii Colegiului de Arte „George Apostu” din Bacău: Mara Boană (clasa a VII-a) și Radu Munteanu și Quirin Brunhuber (clasa a XI-a), coordonați de Călin Hanțiu, care a semnat concepția și coregrafia spectacolului inspirat de volumul „Regalitatea și Marea”, semnat de dr. Doina Păuleanu.

ARTA ETNOGRAFICĂ, UN SUCCES

Cel mai mare succes l-a avut însă Muzeul de Artă Populară, situat între două mari muzee: cel de Artă și cel de Istorie. Frumos iluminat, adăpostit într-una dintre cele mai frumoase clădiri istorici ale Constanței, o adevărată bijuterie arhitectonică, pragul muzeului a fost trecut încontinuu, astfel încât se estimează că peste 10.000 de tomitani au vizitat colecțiile de etnografie. Numărul mare de vizitatori se poate explica și prin faptul că instituția de etnografie a fost deschisă încă de la ora 18.00, cu două ore mai devreme decât celelalte muzee. „Noaptea Muzeelor a fost o imenă reușită, anul acesta”, a spus directorul MAP, dr. Maria Magiru.

Edificiul Roman cu Mozaic și Muzeul de Istorie au atras aproximativ 5.000 de vizitatori, intrarea făcându-se în grupuri de câte 50 de persoane, pentru a nu se crea aglomerări, astfel încât la intrare zeci de oameni așteptau să-și ocupe locul în sală. Și Muzeul Marinei Române, care și-a întâmpinat oaspeții cu muzică de fanfară, a fost vizitat de peste 5.000 de persoane.

În total, aproximativ 26.000 de constănțeni au trecut pragul muzeelor sâmbătă pe-ntuneric, un record, dacă ne gândim că, anul trecut, aceste instituții, inclusiv Acvariul, au avut peste 30.000 de vizitatori, din care numai 8.000 au urmărit comportamentul nocturn al viețuitoarelor acvatice.

Un minus al acestei ediții a fost, și de această dată, absența după ora 23.00 a celor mai populare mijloace de transport în comun (RATC), care să-i ducă spre vizitatorii nocturni spre casele lor, după acest periplu muzeal.

Citește și:

Mii de constănțeni au vizitat muzeele la lăsarea întunericului

Sâmbătă e „Noaptea Muzeelor“!

Se apropie cea mai lungă noapte culturală



12