Număr record de tineri la Salonul de Bandă Desenată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Număr record de tineri la Salonul de Bandă Desenată

Cultură 25 Octombrie 2010 / 00:00 861 accesări

Peste 3.000 de pasionaţi de bandă desenată au trecut, în weekend, pragul Muzeului de Artă Constanţa, pentru a lua parte la ediţia aniversară, a XX-a, a Salonului Internaţional de Bandă Desenată. Cel mai aşteptat eveniment al toamnei francofone de la malul mării s-a deschis, vineri seară, cu un spectacol interactiv „Jazz, BD, Couleur”, conceput de Stela Cocârlea, a cărei exprimare coregrafică a reuşit să aducă artele împreună - muzica, dansul, pictura şi animaţia. Spectacolul a fost un pretext pentru a ilustra istoria celei de-a noua arte, iar celebrul „omuleţ” a lui Gopo a fost personajul principal al serii. „A fost odată un omuleţ. Aşa ar putea începe o poveste frumoasă, pe care am vrea să o spunem copiilor noştri. Micuţii de azi sunt fani ai monştrilor sau roboţilor transformers, dar „omuleţul lui Gopo” a adus în discuţie problemele lumii contemporane”, a subliniat coregrafa Stela Cocârlea.

Michael Jackson, personaj de bandă desenată. Creatori din ţară, printre care şi cel mai longeviv autor de bandă desenată, Puiu Manu -, invitaţi din Franţa şi Belgia - Georges Ramaïoli, Paul Laffont şi Philippe Bercovici -, dar şi graficieni de la malul mării, precum Leonte Năstase şi Florin Petcu, au oferit publicului clipe de neuitat. Sâmbătă şi duminică, artiştii abia au putut face faţă numărului mare de copii şi adolescenţi care doreau să primească un autograf sau o dedicaţie grafică specială. Nici standurile cu vânzare nu au fost ocolite, albumele de bandă desenată dedicate lui Michael Jackson vânzându-se rapid. Manifestarea a constituit şi o ocazie unică pentru bedefili de a vedea cele mai recente expoziţii cu planşe originale, semnate de reputaţi creatori străini şi români.

Premii pentru tinerele talente. Salonul de Bandă Desenată a fost un bun prilej pentru organizatori de a descoperi noi talente, în cadrul concursului de bandă desenată. Cei mai creativi concurenţi, la categoria de vârstă 4-18 ani, au fost desemnaţi: Larisa Lungu - Premiul I, Georgeta Crăciun - Premiul al II-lea şi Mădălin Dobre Daniel - Premiul al III-lea. De asemenea, Diana Coman a primit o menţiune, iar Raul Viorel Diaconu a fost distins cu un premiu special. Recompensaţi pentru talentul lor au fost şi adolescenţii -15-19 ani: Alexandra Hanka Dumitru - Premiul I, Ioana Ciora - Premiul al II-lea şi Radu Nistor - Premiul al III-lea. Distincţia specială a concursului i-a revenit Roxanei Ardeleanu, iar menţiunea i-a fost oferită Ioanei Nechita. Premiul special al francofoniei i-a revenit Lidiei Elena Panait.

Un nou succes pentru Alianţa Franceză. „Observând reacţia celor prezenţi pe parcursul celor trei zile ale Salonului, văzând titlurile care au dispărut de la standurile cu vânzare şi artiştii care nu se mai ridicau de pe scaun la sesiunile de dedicaţii, pot spune că am înregistrat un nou succes”, a declarat directorul Alianţei Franceze Constanţa, Aneta Puşcaşu. Sărbătoarea benzii desenate francofone a fost organizată de Alianţa Franceză din Constanţa, Ambasada Franţei în România, Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, Asociaţia Bedefililor din România şi Muzeul de Artă Constanţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Editura Pavesio (Italia).



12