Numărul anilor fără probleme medicale după vîrsta de 50 de ani diferă în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numărul anilor fără probleme medicale după vîrsta de 50 de ani diferă în Europa

Monden 18 Noiembrie 2008 / 00:00 507 accesări

Starea de sănătate a persoanelor în vîrstă înregistrează diferenţe foarte mari în rîndul ţărilor europene, chiar şi în cele care prezintă o medie ridicată a speranţei de viaţă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici. Acest studiu a relevat faptul că locuitorii din Estonia, Letonia şi Finlanda se bucură de mai puţini ani sănătoşi şi fără probleme medicale după vîrsta de 50 de ani. În schimb, locuitorii din Marea Britanie beneficiază, în medie, de 20 de ani sănătoşi după vîrsta de 50 de ani. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leicester consideră că datele incluse în acest raport pot să ajute guvernele europene să alcătuiască planuri mai bune în domeniul sănătăţii populaţiei.

Cercetătorii au colectat date referitoare la speranţa de viaţă şi au intervievat persoane în vîrstă din toate ţările europene, în legătură cu momentul în care o anumită boală le-a afectat acestora capacitatea de a-şi desfăşura în mod normal activităţile zilnice. În acest mod, specialiştii au putut să calculeze numărul de ani de viaţă sănătoasă la care pot să se aştepte femeile şi bărbaţii din ţările UE, după vîrsta de 50 de ani. În anumite cazuri, aceste calcule au relevat existenţa unor probleme reale, mai ales dacă rezultatele lor au fost comparate cu datele din clasamentul speranţei medii de viaţă. În Austria, speranţa de viaţă a bărbaţilor este de 79 de ani, iar a femeilor, de 84 de ani. Potrivit acestui studiu, după vîrsta de 50 de ani, austriecii se vor bucura doar de 14 ani lipsiţi de probleme medicale severe. În Germania şi Finlanda, diferenţele dintre speranţa de viaţă şi numărul de ani sănătoşi după vîrsta de 50 de ani sînt şi mai severe. În Germania, speranţa medie de viaţă este de 79 de ani, iar numărul mediu de ani sănătoşi avuţi după vîrsta de 50 de ani este de doar 13,6. Noile ţări intrate în UE, care înregistrează cele mai mici speranţe de viaţă, prezintă şi cele mai dramatice cazuri de boli cronice în rîndul bătrînilor trecuţi de 50 de ani. În Estonia, speranţa de viaţă a bărbaţilor este mai mică de 73 de ani, iar a femeilor, de puţin peste 80 de ani. Bărbaţii estonieni se pot aştepta doar la, în medie, nouă ani sănătoşi după vîrsta de 50 de ani, iar femeile estoniene, la aproximativ zece. Marea Britanie, deşi înregistrează o speranţă medie de viaţă mai scăzută decît cele din unele ţări europene, beneficiază de un scor bun al anilor sănătoşi, situîndu-se pe primul loc al clasamentului, secţiunea feminină: 20,8 ani fără probleme medicale după vîrsta de 50 de ani.

În opinia Carol Jagger, de la Universitatea din Leicester, aceste cifre pot fi folositoare guvernelor care încearcă să determine numărul persoanelor în vîrstă capabile să lucreze sau al celor care au nevoie de asistenţă medicală.



12