Temperaturile ridicate înregistrate de termometre fac ca apetitul multor persoane să se diminueze, acestea preferînd să mănînce mai mult fructe şi legume. Cum vara este în toi, oferta de pe piaţă este foarte variată, de la căpşuni, la pepeni şi struguri. Şi totuşi, chiar dacă medicii recomandă cure de fructe pentru toate persoanele, unele dintre acestea pot fi dăunătoare. Este vorba de căpşuni, care pot provoca alergii destul de puternice. “La noi ajung în fiecare zi cam patru cazuri de urticarie, provocată de căpşuni. Aceste fructe provoacă urticarii atît la adulţi, cît şi la copii”, a declarat şeful Clinicii de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, prof.univ.dr. Gheorghe Nicola. Medicii susţin că orice persoană poate avea o reacţie alergică provocată de consumul de căpşuni, cele mai vizate fiind însă persoanele care au diatoză atopică. “La cîteva ore de la consum apare un prurit (n.r. mîncărime) generalizat, dar mai intens la nivelul extremităţilor, în zona buzelor, pe mîini. Apoi apar pete eritematoase pe tot corpul, cu prurit intens. În unele cazuri, foarte rar, apare şi edemul laringian, care duce la sufocarea şi uneori chiar decesul pacientului”, a declarat prof.univ.dr. Nicola. Dermatologii susţin că nu numai căpşunile pot provoca alergii, ci şi piersicile, fructele de pădure sau cireşele. Mai mult decît atît, vara este considerat sezonul urticariilor, iar acestea, în proporţie de 80% sînt provocate de diferite alimente. “Urticariile pot fi provocate de ciocolată, cacao, băuturi carbogazoase ce conţin cofeină. Alte alimente considerate păcătoase din acest punct de vedere sînt icrele, peştele, maioneza, untul, laptele, mezelurile sau ouăle”, a declarat dr. Nicola. Însă în această situaţie apare întrebarea care sînt alimentele care pot fi consumate fără niciun fel de grijă. “Este adevărat că putem face urticarie de la orice. Indiferent dacă mîncăm fructe sau legume, chiar dacă sîntem persoane polialergice sau nu. Totuşi, există alimente pe care le recomandăm tuturor pacienţilor noştri şi printre acestea se numără supele şi ciorbele, piureul, gătit fără lapte şi unt, pilaful, fără grăsimi vegetale şi carnea de pui, fiartă sau friptă”, a declarat dr. Nicola. Medicii îi sfătuiesc pe toţi cei care observă că au reacţii alergice de la fructe sau diferite alimente să nu recurgă la tratamente empirice, ci să apeleze la ajutorul cadrelor medicale, care vor administra histaminice pentru evitarea unor eventuale şocuri anafilactice.