Numărul civililor irakieni ucişi de forţele americane a scăzut după aplicarea noilor ordine de îmbunătăţire a procedurilor la punctele de control, în condiţiile în care peste 350 de cetăţeni au murit anul trecut, în urma schimburilor de focuri izbucnite în aceste zone. Potrivit unui document difuzat de un purtător de cuvînt american din Bagdad, în anul 2005, şapte civili au fost ucişi în medie, săptămînal, în urma unor astfel de incidente. Numărul victimelor s-a redus în luna ianuarie 2006, la patru pe săptămînă. Potrivit sursei citate, în prezent, un civil moare săptămînal în urma unor incidente de acest gen.
Armata Statelor Unite a precizat că va evita uciderea civililor în orice împrejurări, mai ales după ce noul Guvern de la Bagdad a cerut insistent pedepsirea militarilor americani în urma acuzaţiilor potrivit cărora aceştia au fost implicaţi în masacrul de la Haditha, soldat cu moartea a 24 de persoane. General-locotenentul Peter Chiarelli, adjunctul comandantului trupelor americane din Irak, a fost însărcinat cu elaborarea de noi proceduri pentru a se evita noi victime în rîndul civililor. O notă informativă din luna aprilie a menţionat faptul că faptul că Peter Chiarelli le-a cerut ofiţerilor superiori din armata americană să ancheteze toate incidentele serioase soldate cu victime, în special cele în care militarii de la punctele de control sau cei care patrulează în convoaie îi confundă pe civili cu atentatori sinucigaşi.
O grupare irakiană anunţă executarea diplomaţilor ruşi luaţi ostatici
Consiliul Consultativ al Mujahedinilor, dominat de organizaţia irakiană a reţelei al-Qaida, a anunţat, duminică, într-un comunicat publicat pe un site Internet, executarea a patru ostatici ruşi. "Prezentăm punerea în aplicare a legii lui Allah împotriva diplomaţilor ruşi", declară grupul, într-un comunicat a cărui autenticitate nu a putut fi stabilită. "Este vorba şi despre o răzbunare pentru fraţii şi surorile noastre, pentru torturile, suferinţele, morţile şi deplasările provocate de guvernul necredincios rus", adaugă textul. Mesajul este însoţit şi de fotografii, una dintre acestea prezentînd doi activişti mascaţi, aflaţi în spatele unui ostatic aşezat în genunchi. O altă imagine prezintă un ostatic cu mîinile legate, culcat la pămînt, însă nu este clar dacă acesta este în viaţă sau nu. Textul comunicatului este însoţit şi de o înregistrare video a decapitării celor patru ostatici, însă aceasta nu a putut fi încă descărcată de pe site. Acelaşi grup anunţase, miercuri, tot într-un comunicat publicat pe un site islamist, decizia de a-i executa pe cei patru ostatici ruşi.
Unul dintre ostatici este de confesiune musulmană, cea de-a doua religie din Rusia, care este un stat multiconfesional, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Mihail Kaminin. Răpitorii ceruseră, luni, Rusiei să se retragă din Cecenia şi să îi elibereze pe deţinuţii musulmani. Ei afirmaseră că au răpit patru angajaţi ai ambasadei ruse, Fiodor Zaiţev, Rinat Agliulin, Anatoli Smirnov şi Oleg Fedoseiev, după un atac petrecut la Bagdad, în data de 3 iunie, în cursul căruia a fost ucis paznicul reprezentanţei diplomatice. Rusia a confirmat, ieri, informaţiile privind executarea celor patru cetăţeni ruşi în Irak.
Senatorii americani se pronunţă împotriva amnistiei insurgenţilor irakieni
Mai mulţi senatori influenţi din Statele Unite s-au declarat îngrijoraţi de faptul că planul de reconciliere naţională anunţat duminică, de premierul irakian, Nuri al-Maliki, ar putea avea ca efect amnistierea insurgenţilor care au ucis militari americani. "Acest lucru este inacceptabil", a declarat senatorul Richard Durbin, care ocupă locul al doilea în ierarhia democraţilor din Senat, în timpul unei emisiuni televizate. "Gîndiţi-vă la vieţile militarilor americani sacrificate pentru viitorul Irakului şi la faptul că cei responsabili de moartea acestora nu vor fi judecaţi pentru crimele comise", a adăugat el.
Pînă în prezent, niciuna din prevederile planului de reconciliere prezentat duminică, de premierul Nuri al-Maliki, în faţa Parlamentului irakian, nu a fost făcută publică. Un deputat kurd, Mahmud Othman, a declarat, sîmbătă, că "programul oferă o amnistie tuturor, cu excepţia criminalilor de război şi a celor care au ucis irakieni nevinovaţi". Mai mulţi senatori republicani au declarat de asemenea că se opun unei eventuale amnistii în cazul celor care au ucis militari americani, dar au precizat că, în opinia lor, această idee nu aparţine Guvernului de la Bagdad.
Războiul din Irak este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în perspectiva alegerilor legislative din noiembrie din Statele Unite. Opoziţia democrată profită de cota scăzută a popularităţii conflictului în rîndul opiniei publice pentru a redobîndi majoritatea în Senat şi Camera Reprezentanţilor.