Numărul deceselor provocate de maladia Alzheimer a crescut cu 55% între 1999 și 2014 în SUA, potrivit ultimelor statistici ale Centrului de control și prevenire a maladiilor (CDC) publicate joi, relatează AFP.
Mai multe cauze posibile au fost avansate pentru a explica această creștere netă a numărului de decese provocate de această degenerescență cerebrală incurabilă, precum îmbătrânirea populației americane, creșterea numărului persoanelor diagnosticate în stadii mai precoce ale maladiei și faptul că un număr mai mare de medici indică Alzheimer drept cauză a morții în certificatele de deces.
Autorii raportului CDC avansează drept cauză și diminuarea mortalității provocate de alte patologii în rândul persoanelor în vârstă, precum infarcturi și accidente vascular cerebrale.
Rata de mortalitate atribuită maladiei Alzheimer a crescut de la 16,5 la 100.000 de persoane în 1999, la 25,4 la 100.000 de persoane în 2014, ceea ce reprezintă o creștere de 55%.
Majoritatea deceselor provocate de această formă de demență se produc în azilele de bătrâni sau în unități care asigură îngrijire pe termen lung, chiar dacă se înregistrează o scădere în această tendință (54% în 2014, față de 68% în 1999).
Din acest motiv, un număr tot mai mare de persoane au murit de Alzheimer în propriul domiciliu în această perioadă. Practic, rata de mortalitate la domiciliu a crescut de la 14% în 1999, la 25% în 2014.
Asta înseamnă că mai mulți bolnavi de Alzheimer sunt îngrijiți la domiciliu de membri ai familiei lor, notează AFP.
"Milioane de americani și membrii familiilor lor sunt profund afectați de maladia Alzheimer", dezvăluie dr. Anne Schuchat, directoare interimară a CDC.
"Odată cu creșterea numărului de bolnavi de Alzheimer în rândul populației în curs de îmbătrânire, îngrijirile la domiciliu devin foarte importante", indică autorii raportului.
Boala Alzheimer este a șasea cauză de mortalitate în SUA, fiind răspunzătoare pentru 3,6% din toate decesele din 2014. Această formă de demență este a cincea cauză de deces printre americanii cu vârste de peste 65 de ani.
Vârsta este cel mai mare factor de risc pentru Alzheimer, întrucât marea majoritate a bolnavilor au peste 65 de ani.
Mai puține persoane își pierd viața din cauza unor boli cardio-vasculare sau de cancer, principalele două cauze de mortalitate, și prin urmare există mai multe persoane în vârstă, ceea ce sporește riscul de Alzheimer, subliniază CDC.