Presupusul şef al operaţiunilor al-Qaida, Atiyah Abd al-Rahman, a fost ucis în Pakistan, a declarat un oficial american cu rang înalt citat de BBC. Şi CNN a transmis această informaţie, precizând că este vorba despre numărul doi de la comanda reţelei teroriste. De origine libiană, militantul ar fi fost ucis pe data de 22 august în Waziristan, volatila regiune tribală din Pakistan. Sursa nu a dezvăluit cum a murit Abd al-Rahman, dar în ziua respectivă a fost raportat un atac al unei drone CIA.
Abd al-Rahman ar fi fost numărul doi pe lista cu cei mai căutaţi cinci militanţi din Afganistan şi Pakistan pe care SUA şi-ar fi dorit să-i captureze sau să-i ucidă. Zvonuri despre uciderea libianului au circulat însă şi în octombrie 2010, când oficialii pakistanezi din serviciile de informaţii bănuiau că al-Rahman a fost omorât într-un atac aerian al unei drone în Waziristanul de Nord. Atiyah Abd al-Rahman, a cărui vârstă se bănuieşte a fi între 30 şi 40 de ani, a fost un om de încredere al lui Ossama bin Laden, înainte ca liderul al-Qaida să fie ucis, în luna mai, de un comando al forţelor speciale americane în locuinţa sa din Pakistan. Abd al-Rahman i s-a alăturat lui ben Laden în Afghanistan, în anii \'80, când era adolescent. Ulterior, a căpătat în al-Qaida faima de a fi un expert în explozibili şi un înţelept islamic. S-a retras împreună cu bin Laden în regiunea de la graniţa Afganistanului cu Pakistanul după ce trupele americane au invadat Afganistanul, la sfârşitul anului 2001. Libianul a devenit veriga de legătură cu celelalte grupuri militante islamiste din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
În iunie 2006, armata americană a intrat în posesia unei scrisori pe care al-Rahman o trimisese lui Abu Musab al-Zarqawi, iordanianul care a condus al-Qaida în Irak. În scrisoare, libianul îl mustra pe al-Zarqawi pentru că îşi îndepărtase grupările insurgente rivale şi pentru că îi ataca pe musulmanii şiiţi. Tot Abd al-Rahman ar fi cel care a negociat cu succes o alianţă formală cu Grupul Salafist pentru Predică şi Luptă din Algeria (GSPC), care ulterior şi-a schimbat numele în al-Qaida din Magrebul Islamic. De curând, ar fi fost numit emisarul al-Qaida în Iran. În iunie, oficialii americani au spus că Atiyah Abd al-Rahman este şeful operaţiunilor al-Qaida, deşi informaţii anterioare îi atribuiau lui Adnan el Shukrijumah acest rol.
Totodată, cel puţin 25 de membri ai personalului de securitate au fost ucişi după ce între 200 şi 300 de militanţi, unii venind din Afganistan, au atacat sâmbătă mai multe posturi de control de la graniţa Pakistanului cu Afganistanul. Armata pakistaneză a anunţat într-un comunicat că două dintre cele şapte puncte de control atacate au fost invadate de atacatori. 20 dintre militanţi, care au venit de peste graniţă, ar fi fost ucişi. Armata a trimis întăriri în districtul Chitral, din nord-vestul ţării. Atacurile au avut loc de-a lungul unei zone de 125 de kilometri. „A fost un atac bine coordonat, la care au participat foarte mulţi militanţi”, a declarat un oficial pakistanez. Un oficial guvernamental local declarase anterior pentru CNN că au murit 36 de membri ai serviciilor de securitate pakistaneze şi că au fost ucişi 15 militanţi. Atacatorii au folosit arme grele şi uşoare, iar ciocnirile între forţele de securitate şi militanţi au continuat în unele zone de lângă graniţă. Armata pakistaneză spune că militanţii ar fi din Dir, Swat şi Bajaur, trei zone din nord-vestul Pakistanului unde armata a căutat în ultimii ani să-i alunge pe insurgenţi. Atacurile vin după o serie de alte incidente transfrontaliere. Este vorba de atacuri dinspre Valea Pech din Afganistan şi din provinciile Kunar şi Nuristan, toate acestea fiind zone din care trupele americane au început să se retragă la începutul acestui an, parte a strategiei de a consolida securitatea în regiunile mai populate ale Afganistanului. Militarii pakistanezi spun că retragerea trupelor americane le-a permis insurgenţilor să-şi facă fieff-uri în regiunile muntoase din estul Afganistanului, de unde lansează atacuri peste graniţă împotriva forţelor de securitate pakistaneze. Atacurile au sporit tensiunile dintre Pakistan şi Afganistan, care se acuză reciproc că nu depun suficiente eforturi pentru a securiza regiunea de graniţă.