Numărul firmelor falimentare a scăzut cu 18%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Revenire cu paşi mărunţi

Numărul firmelor falimentare a scăzut cu 18%

Economie 26 Aprilie 2011 / 00:00 510 accesări

MAI PUŢINE INSOLVENŢE, ÎN TRIMESTRUL I. Numărul firmelor intrate în insolvenţă, în primul trimestru din 2011, a scăzut cu 18%, la 5.000, faţă de perioada similară din 2010, segmentul cu cele mai mari probleme fiind în continuare comerţul cu amănuntul, potrivit unui studiu Coface. „Economia se stabilizează. Nu putem vorbi de o relansare certă, considerând evoluţia de plus 0,1% din ultimul trimestru din 2010, care are o semnificaţie mai mult statistică şi care trebuie confirmată de evoluţiile viitoare. Pentru 2011, ne aşteptăm la o creştere economică între 1 - 1,5%, bazată pe creşterea exporturilor şi evoluţia producţiei industriale”, consideră managerul Coface România, Cristian Ionescu. Potrivit spuselor sale, companiile care au rezistat şi şi-au restructurat activitatea cunosc acum o îmbunătăţire graduală a cifrei de afaceri şi a profitabilităţii, în condiţiile în care costurile au fost deja reduse.

COMERŢUL, CEL MAI AFECTAT. În topul insolvenţelor, prima poziţie este ocupată de comerţul cu amănuntul, care a reuşit să depăşească, după mai bine de doi ani, sectorul comerţului cu ridicata şi distribuţiei. De asemenea, industria alimentară şi a băuturilor a urcat trei poziţii în topul insolvenţei, se arată în studiul Coface. Anul trecut, aproximativ 21.700 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, cu 18% mai mult faţă de 2009, când se înregistrau 18.400 de dosare. Dintre acestea, 10.377 de firme se aflau în procedură generală de insolvenţă, 5.104 în procedură simplificată de insolvenţă, 5.482 în faliment, 702 în insolvenţă şi doar 27 în reorganizare judiciară.

CONSTRUCŢIILE, „DEMOLATE” DE CRIZĂ. Sectorul construcţiilor a înregistrat o creştere constantă a numărului de insolvenţe, astfel că numărul firmelor în imposibilitate de a-şi acoperi datoriile curente a crescut de şase ori, comparativ cu 2009. „Principalele probleme cu care s-au confruntat constructorii au fost scăderea cererii, sistarea proiectelor şi lucrărilor de investiţii din lipsa fondurilor, scăderea puterii de cumpărare şi deteriorarea comportamentului de plată al partenerilor. Pentru următoarea perioadă, principalul motor de creştere în acest domeniu l-ar putea constitui proiectele de infrastructură”, mai spune Ionescu. Judeţele cu cele mai multe insolvenţe au fost Dolj, Iaşi, Botoşani şi Alba.



12