Numărul oamenilor cu probleme de somn a crescut în 2020

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Numărul oamenilor cu probleme de somn a crescut în 2020

Lifestyle 18 Noiembrie 2020 / 12:30 1518 accesări

Tot mai multe studii arată faptul că lumina albastră la care suntem expuși atunci când lucrăm în fața calculatoarelor, tabletelor, smartphone-urilor este obositoare și dăunătoare ochilor. Cercetătorii americani au descoperit că lumina albastră de la laptopuri și alte gadget-uri perturbă somnul și afectează sănătatea.

"Lumina albastră afectează ritmul circadian al oamenilor, mai mult decât orice medicament", au spus cercetătorii din Boston, SUA. Lumina albastră inhibă și secreția de melatonină și astfel perturbă somnul natural. Studiile au arătat acest lucru, dar și faptul că expunerea la ecranul computerului afectează fiziologia sistemului somn-veghe, ritmurile circadiene și performanța cognitivă.

Un alt studiu al cercetătorilor arată că utilizarea înainte de somn a unui iPad, care emite lumina albastră, suprimă nivelul de melatonină, face ca somnul REM să fie mai scurt. Somnul REM este foarte important, reprezintă acea etapă în care creierul se reîmprospătează și amintirile sunt consolidate.

Deficitul de somn poate produce în timp mari probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiace și slăbirea sistemului imunitar. Lipsa somnului afectează metabolismul, astfel unii oameni se îngrașă, iar corpul devine mai puțin sensibil la semnalele de insulină. Cercetătorii au spus și faptul că deficitul mare de somn poate afecta și anumite gene implicate în răspunsul la stres al corpului.

Numărul oamenilor cu probleme de somn a crescut

Statisticile arată că aproape 20% dintre adulți suferă de insomnie, iar 40% au observat că au probleme legate de imposibilitatea de a dormi. Specialiștii în domeniul medical preconizează că numărul problemelor de somn va crește, deoarece tot mai mulți oameni devin dependenți de gadget-uri, stau ore în șir pe computer sau se uită exagerat de mult timp la televizor.

Nu doar lumina albastră poate afecta somnul oamenilor; în acest an și pandemia a înrăutățit calitatea somnului. Mulți oameni din întreaga lume suferă de insomnie din cauza stresului, a depresiei, a lipsei de aer curat și de activitate fizică.

Somnul este foarte important pentru sănătatea oamenilor, iar dacă nu este suficient le poate afecta bunăstarea organismului, imunitatea și longevitatea.

Deteriorarea calității somnului a fost confirmată de Olivia Arezzolo (specialist australian în Somnologie):

"În acest an, de când a început pandemia de COVID-19, numărul persoanelor cu probleme de somn aproape s-a dublat."

Prin urmare, anul 2020 a devenit un an stresant pentru mulți oameni din întreaga lume, lucru sesizat și în țara noastră, unde numărul de cazuri de COVID-19 a crescut. Știrile negative produc stres, tulburări de somn, insomnie și chiar coșmaruri la oameni.

De ce aveam nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?

Există pe piață ochelari care pot proteja ochii de lumina albastră, care sunt numiți "ochelari de computer" sau "ochelari anti-oboseală". Aceștia sunt cu adevărat utili pentru cei care lucrează mult timp la calculator, pentru că lumina albastră are un efect nedorit asupra sănătății lor. Pentru a înțelege mai bine acest lucru – al necesității folosirii ochelarilor de vedere pentru calculator – cei de la muunel.roau făcut o prezentare a acestor produse din mai multe puncte de vedere, legate de sănătatea oamenilor.

Despre ochelarii de calculator s-a spus că pot ajuta în ameliorarea anumitor simptome produse de expunerea mult timp la lumina albastră. Despre asta și alte probleme ce apar din cauza faptului că suntem expuși zilnic la intensitatea luminii ecranelor puteți afla pe https://muunel.ro/.

Sindromul vederii computerizate rezultă din utilizarea mult timp a unui calculator

Unii oameni care ajung să sufere de sindromul vederii computerizate pot discuta cu medicul specialist cu privire la beneficiile obținute prin purtarea unei perechi de ochelari pc Muunel. Semnele oboselii oculare pot indica și o afecțiune oftalmologică care necesită tratament profesional.

Cele mai comune simptome ale sindromului vederii computerizate sunt: uscăciune oculară, durere de cap, durere de gât și de umeri, senzație de arsură la ochi, roșeață, oboseală și vedere încețoșată.

Mulți oameni folosesc și ochelari de condus care sunt pentru focalizarea la distanță, pentru protejarea vederii de lumina albastră și în plus oferă și alte avantaje: reduc oboseala ochilor, au efect antireflex, pot accentua contrastele, au lentile ce protejează ochii și de lumina soarelui prin filtre ce blochează razele de lumină foarte puternice, astfel vederea devine mult mai clară, lucru importat la volan.

Taguri articol


12