Dacă românii au învăţat un lucru din timpul guvernării portocalii, atunci acel lucru este să nu creadă niciodată în cifrele oficiale pe care reprezentanţii Puterii le dau publicităţii, potrivit cărora situaţia economică a României este nemaipomenită. Şi cum ar putea crede aceste cifre, când simt pe propria piele cât de „bine” o duc? Din cauza statisticilor trucate, România a intrat şi în vizorul UE, ai cărei reprezentanţi au atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti cu privire la cifrele oficiale umflate pe care le-au prezentat instituţiilor europene. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa au prezentat, ieri, bilanţul pe primele 11 luni ale anului în curs. Potrivit datelor prezentate, la sfârşitul lunii noiembrie, la nivelul judeţului Constanţa erau înregistraţi 12.793 de şomeri în evidenţele AJOFM, din care 7.134 erau femei. Faţă de luna octombrie, numărul şomerilor a înregistrat o creştere de 1.339 de persoane. În ceea ce priveşte rata şomajului înregistrată la nivelul judeţului Constanţa (4,1%), aceasta se află sub media pe ţară (5%).
ŞOMERII NIMĂNUI. „Putem aprecia faptul că numărul total al persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Constanţa se situează la nivelul lunii iulie 2009, când se înregistra o rată a şomajului de 4,1%. Comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, rata şomajului a înregistrat o scădere de 1,5 puncte procentuale şi se situează la acelaşi nivel cu luna decembrie 2008”, a declarat directorul AJOFM, Emilia Murineanu. Doar pentru că nu apar în evidenţele AJOFM asta nu înseamnă, însă, că restul şomerilor nu există. Din păcate, ei există şi sunt mult mai mulţi decât cei înregistraţi. O parte din ei au fost înregistraţi, dar, din diferite motive (cei mai mulţi nu se mai prezintă pentru a-şi viza documentele), au ieşit din baza de date a Agenţiei (de aici şi scăderea ratei şomajului, care în realitate creşte). Potrivit criteriilor Biroului Internaţional al Muncii, rata şomajului în România, în trimestrul al treilea al anului în curs, a ajuns la 7,2% din populaţia activă, în creştere cu 0,3% faţă de perioada similară din anul precedent, iar rata de ocupare a populaţiei cu vârste între 15 şi 64 de ani a fost de 59,1%, în scădere cu 1,1% comparativ cu acelaşi interval din 2010.
CURSURI DE FORMARE. Pentru a ajuta şomerii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă, AJOFM organizează, în fiecare an, cursuri de calificare. În 2011, au fost efectuate 44 de programe de formare, la care au fost înscrişi 876 de şomeri constănţeni. „Cele mai căutate meserii au fost de lucrător comercial, coafor, cosmetician, maseur, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, precum şi meseriile din domeniul Turism”, a spus Emilia Murineanu. Ea a precizat că toate cursurile de formare sunt realizate după consultarea cu agenţii economici, astfel încât acestea să răspundă nevoilor pieţii muncii constănţene. Chiar şi în aceste condiţii, sunt persoane care nu reuşesc să se angajeze, deşi au chiar şi câte trei diplome de calificare, în meserii diferite. La nivelul AJOFM, până la această dată, peste 50% din cheltuielile cu formarea profesională sunt suportate din fonduri europene.